PlusBoekrecensie

Migranten van Issa Watanabe: actueel, urgent en een tikje macaber

Sommige kinder- en jeugdboeken zijn ook regelrechte aanraders voor ­volwassenen. Joukje ­Akveld licht ze op deze plek uit. Deze week: Migranten van Issa Watanabe (Querido, € 14,99).

null Beeld Het Parool
Beeld Het Parool

Wie is Issa Watanabe?

Een Peruviaanse prentenboekenmaker (1980), dochter van een dichter en een ­illustrator. In haar werk probeert ze sociale integratie onder de aandacht te brengen door middel van kunst. Watanabe’s beeldverhaal Migranten is een internationaal succes en is in meer dan tien landen ­verschenen.

De titel suggereert een actueel boek.

Dat is het zeker – actueel, urgent en een tikje macaber: al direct in het begin ­verschijnt de dood, zittend op de rug van een blauwe ibis. Watanabe vertelt geen sprookjes. In haar woordloze prentenboek voert ze een antropomorfe menagerie op. Giraf, kikker, ijsbeer, papegaai, mandril, olifant, allemaal zijn ze onderweg. Achter hen ligt een sinister woud met kale bomen. De koffers en plunjezakken suggereren dat de dieren een lange weg voor zich hebben. Op enige afstand, gehuld in een bloemetjesjas, volgt de dood.

Een verhaal over de vluchtelingen­problematiek.

Een verhaal over vluchtelingen inderdaad, maar dit is geen non-fictie. Watanabe beschrijft of verklaart niets, al spreken haar donkere platen van dieren die gezamenlijk een kamp opslaan of in een wankel bootje over de golven deinen boekdelen. Dit zijn beelden uit het journaal. Net als in de horrorverhalen uit de media haalt ook bij Watanabe niet iedereen veilig de overkant.

Hoe omschrijf je haar stijl?

Grimmig-poëtisch. De sober geklede dieren met hun verstilde gezichten doen denken aan de personages van de Vlaamse illustrator Carll Cneut. Door de alomtegenwoordigheid van de dood roepen de tekeningen ook Wolf Erlbruchs prentenboek De eend, de dood en de tulp in herinnering. Twee tekenaars met een volwassen handschrift van wie het werk vaak hoger wordt aangeslagen door volwassenen dan door kinderen.

Hoe loopt Migranten af?

Hoopvol. Nadat ze de stakerige takken van hun thuiswoud achter zich hebben gelaten, komen de dieren aan in een bos waar de bomen zacht-rood bloeien. Dat beeld is ­lieflijker dan de grauwe asielzoekerscentra die veel vluchtelingen aan het eind van hun reis treffen. Migranten is een prachtig en krachtig prentenboek aan de hand waarvan je de schrijnende werkelijkheid van vluchtelingen bespreekbaar kunt maken voor jonge kinderen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden