Recensie

Mieke Stemerdink raakt met haar smartlappen exact de juiste toon (*****)

Jerry Goossens
null Beeld Top Notch
Beeld Top Notch

De smartlap heeft het zwaar te verduren. Waar het genre ooit werd verguisd door de hoeders van de goede smaak, is het de afgelopen decennia ten prooi gevallen aan een harteloze vorm van ironie.

Op smartlappenfestivals brengen cabareteske types gekende klassiekers uitsluitend met de allervetste knipoog, inclusief aangedikte accenten en lollig bedoelde verkleedpartijen, over het voetlicht. Terwijl de smartlap zijn schoonheid ontleent aan de doorleefde ernst waarmee de niet zelden melodramatische teksten worden vertolkt.

Dat maakt het voor moderne vocalisten een razend lastig genre. Maar op het smartlappenalbum 'Oh liefde', uitgebracht op het Amsterdamse hiphoplabel Top Notch, weet Mieke Stemerdink (ex-Gigantjes) exact de juiste toon te raken.

De verleiding tot schmieren moet levensgroot zijn geweest. Bijvoorbeeld bij het zingen van de Willy Derby-compositie 'Als ik naar je blinde ogen kijk' (1930), of een zin als 'Ik voel geen haat als hij mij slaat, dat hoort erbij'.

Maar Stemerdink galmt en snikt met totale overgave, geruggensteund door fenomenale arrangementen. Daarin lopen het Franse chanson, orkestrale sixtiespop, Johnny Meijer en zelfs een vleugje jazz op vanzelfsprekende manier in elkaar over. Billie Holiday en Zwarte Riek staan zij aan zij op 'Oh liefde', waarmee de smartlap een passende en op momenten hartverscheurende herwaardering krijgt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden