PlusInterview

­Michael Connelly: ‘In mijn boeken is steeds meer ruimte voor grijstinten’

Voormalig misdaadverslaggever ­Michael Connelly koos voor zijn nieuwe thriller weer eens een journalist in de hoofdrol. ‘Als het goed is, werkt een boek als een katapult.’

­Michael Connelly.Beeld Hollandse Hoogte / EPA

Zelf is Michael Connelly (64) sinds hij in 1995 ontslag nam bij de Los Angeles Times, geen journalist meer. “Maar iets daarvan raak je nooit meer kwijt. En het pijnigt mij om te zien dat de vrijheid van de pers om gecontroleerde feiten te publiceren onder druk staat. Dat politici en meelopers ‘fake news’ roepen als iets ze niet bevalt. Dat her en der de integriteit van media op basis van niets in twijfel wordt getrokken. Dat ze journalisten ‘vijanden van het volk’ noemen.”

Vorige week verscheen de Nederlandse vertaling van Fair Warning (Een gewaarschuwd man). Misdaadjournalist Jack McEvoy onderzoekt firma’s die dna van particulieren analyseren om te zoeken naar verwantschap en afkomst. Wat doen zij daarna met dat dna? McEvoy constateert dat er in de VS bar weinig regelgeving is om de privacy te beschermen van mensen die dna afgeven. Bedrijven verkopen de dna-profielen door aan duistere partijen; wat die ermee doen is niet meer te controleren.

Dan ontdekt hij dat er een moordenaar actief is die het voorzien heeft op vrouwen die een gen dragen dat hen gevoelig maakt voor verslaving. Aan drugs en aan seks. McEvoy heeft een jaar eerder een onenightstand gehad met een van hen. De politie bevalt het ondertussen niet dat een journalist het onderzoek doorkruist en zonder bewijs zetten zij hem vast. Als moordverdachte.

Connelly publiceert sinds 1992, dit is zijn 35ste boek. Jack McEvoy trad twee keer eerder op in een verhaal, in 1998 en 2009. In andere boeken zijn advocaat Mickey Haller en rechercheur Harry Bosch de helden.

Staat deze journalist dichter bij uzelf dan andere personages?

Michael Connelly, vanuit Los Angeles: “Beslist. Misschien dat Jack daardoor pas voor de derde keer optreedt. Ik ben voorzichtig. Mijn eerste boek had een hoofdpersoon die veel op mij leek, dat maakte het authentieker, dacht ik. Niemand wilde het lezen. Toen kwam ik met Harry Bosch die een totaal ander karakter heeft. Dat boek liep beter.”

Mag ik concluderen dat u steeds meer een sociaal bewogen auteur bent geworden en dat uw verhalen metaforen zijn geworden voor morele dilemma’s?

“Vooral in de jaren negentig zat ik enigszins vast aan het idee dat je goed en kwaad had, en dat de mensen wilden lezen over de strijd daartussen. Ik was een onervaren schrijver. Later, door gesprekken die ik voerde en research die ik deed, is er steeds meer ruimte voor grijstinten gekomen. Voor het inzicht dat de werkelijkheid gelaagd is en er maatschappelijke misstanden aan de orde te stellen zijn. Maar voorop staat, altijd, dat ik een spannend en ver­makelijk boek wil schrijven.”

In het begin van het boek gaat het lang over de ins en outs van dna-wetgeving. Ook gaat de controverse over journalistieke integriteit tussen Jack en zijn chef heel ver. Haken lezers niet af?

“Ik zou het niet weten. Als het goed is, werkt het anders. Je kunt het vergelijken met een katapult. Je trekt langzaam de kiezel naar achteren, je rekt het elastiek… En dan ontploft het verhaal en gebeurt er van alles. Maar als ze in Nederland vinden dat er te veel informatie wordt verschaft, moet ik maar eens diep gaan nadenken.”

In Nederland is de titel Een gewaarschuwd man, alsof het om de hoofdpersoon gaat en…

“Sorry dat ik u onderbreek, maar Fair Warning is een site die echt bestaat, fairwarning.org. Het is een non-­profit­organisatie, een consumentenwaakhond die onafhankelijk nieuws brengt over gezondheidszorg, con­sumentenrecht en milieu. McEvoy werkt voor die site. Fair Warning als titel wil wat mij betreft zeggen: mensen, kijk uit. Er zijn gevaren die jullie privacy bedreigen. En er zijn stromingen die de pers aan banden willen leggen. Die zijn uit op een politiestaat.”

Michael Connely, Een gewaarschuwd man, De Boekerij, €21,99

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden