PlusGallery Viewer

Mette Samkalden: ‘Op vakantie voor een tentoonstelling’

Wat vinden kunstliefhebbers mooi? Waar kopen ze kunst en vooral: wat kopen ze? Directeur Mette Samkalden (33) van This Art Fair valt op natte verf.

Manuela Klerkx en Oscar van Gelderen
Arash Fakhim, Fake Flowers on an Unmade Bed (2020), No Man's Art Gallery. Beeld No Man's Art Gallery
Arash Fakhim, Fake Flowers on an Unmade Bed (2020), No Man's Art Gallery.Beeld No Man's Art Gallery

Wat betekent kunst voor u?

“Kunstenaars laten me op andere manieren naar de wereld kijken. Kunst kan me raken, ontroeren en mijn ogen openen. Een collega omschreef het effect van kunst ­treffend als van het hoofd naar het hart gaan.”

Heeft u kunst van huis uit mee­gekregen?

“Mijn ouders namen me als kind mee naar musea in Amsterdam, maar ook op vakantie was museumbezoek vaste prik. Er waren zelfs reizen waarvoor het zien van een bepaalde tentoonstelling de aanleiding was. Een retrospectief van Salvador Dalí in Brussel bijvoorbeeld, maar ook de Documenta in Kassel, of de opgravingen van Olympia op de Peloponnesos.”

Waar haalt u uw informatie over het wel en wee in de kunstwereld?

“Ik bezoek veel tentoonstellingen, beurzen, ateliers, maar ik lees ook over ontwikkelingen en trends in kranten, blogs en sites.”

Waar bekijkt u het liefste kunst?

“Het liefste zie ik kunst in het atelier van de kunstenaar, als de verf nog nat is en de lijm nog moet drogen. Tegelijkertijd kan de rust en bewegingsvrijheid van een tentoonstellingsruimte kunst goed doen. De keuzes die een (goede) curator of galerie­houder maakt, geven kunst nieuwe context en meer diepte.”

Hoe vaak per jaar koopt u kunst?

“Ik koop twee tot drie werken per jaar. Daarnaast doe ik zo nu en dan een klus voor kunstenaars of organisaties die mij deels in kunst uitbetalen. Het betaalt niet de boodschappen, maar het is food for the soul.”

En waar koopt u dan: in de galerie, op een kunstbeurs, op een veiling of online?

“Veel van de werken die ik thuis heb, kocht of kreeg ik van kunstenaars die ik persoonlijk ken. Daarnaast koop ik in elk geval één werk tijdens mijn ‘eigen’ beurs, op This Art Fair.”

Is het belangrijk dat u en uw partner het altijd eens zijn over een aankoop?

“Het grote voordeel van geen relatie hebben, is dat je niet hoeft te over­leggen over een aankoop. Ik hoef met niemand rekening te houden.”

Is er een galerie waarmee u een speciale band hebt?

“Ik houd van galeries die hun eigen pad bewandelen en duidelijke artistieke keuzes maken. No Man’s Art Gallery is daar een voorbeeld van: een unieke kunstruimte in Amsterdam West waar eigenaren Emmelie en Lih-Lan tegelijkertijd een bar runnen die grenst aan de galerie. Een plek met een programma met jonge, internationale kunstenaars, dat elk jaar spannender wordt. Dudok­degroot is wat mij betreft de meest hartelijke galerie in Amsterdam, en bij Vriend van Bavink word ik verrast door de afwisseling in het programma en door het enthousiasme van de oprichters. De diners die mede-eigenaar Ruben kookt voor klanten en relaties zijn altijd bijzonder.”

Als u een onbeperkt budget had, van wie zou u dan een werk aankopen?

“Ik zou geen nee zeggen tegen een wandkleed van Grayson Perry. Als contrast zou een werk van James Turrell niet misstaan.”

“Minder monumentaal qua omvang, maar net zo groots zijn de prachtige, meditatieve schilderijen van de Koreaan Lee Ufan en Wang Guangles Coffin Paintings, met dikke lagen verf. Ik zou ook een glazen object van Roni Horn toevoegen.”

Wie zijn uw favoriete kunstenaars?

“Ik houd van de texturen van Koen Delaere: laag over laag over laag geschilderd.”

“Net als het beton, plastic, epoxy en foam waar Arash Fakhim mee werkt, wars van letterlijke én figuurlijke platheid, structuur en nette lijnen.”

“Anders, maar in dezelfde lijn ben ik fan van de lampen van Bertjan Pot, die te zien waren in het Museum ­Boijmans Van Beuningen, en vorig jaar op Art Rotterdam.”

Een langere versie lezen of zelf kunst kopen? www.galleryviewer.com

Mette Samkalden, directeur This Art Fair, laat zich soms uitbetalen in een kunstwerk. Beeld Phelim Hoey
Mette Samkalden, directeur This Art Fair, laat zich soms uitbetalen in een kunstwerk.Beeld Phelim Hoey
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden