#metoo: Ook Jelle Brandt Corstius slachtoffer misbruik

Televisiemaker en journalist Jelle Brandt Corstius is in het begin van zijn televisiecarrière slachtoffer geworden van seksueel misbruik.

ANP/Het Parool
Jelle Brandt Corstius Beeld anp
Jelle Brandt CorstiusBeeld anp

Hij zegt destijds tijdens zijn werk te zijn gedrogeerd en gedwongen tot orale seks. Dat schrijft hij in dagblad Trouw.

'Toen hij mij ook anaal wilde verkrachten nam een overlevingsinstinct het over en ben ik naar buiten gevlucht,' schrijft Brandt Corstius.

De televisiemaker stelt dat hij zijn relaas aanvankelijk voor Trouw had opgeschreven met alle details, waaronder de naam van de dader. Maar dat verhaal kan hij niet publiceren, schrijft Brandt Corstius, omdat het zijn woord is tegen dat van de dader.

'Er zijn geen getuigen, ik ken - voorlopig - geen andere incidenten. Als het tot een rechtszaak zal komen is de kans groot dat hij mij succesvol beschuldigt van smaad, en ik een tweede hypotheek op mijn huis kan nemen om de schadevergoeding te betalen.'

Geen aangifte
De journalist noemt het frustrerend dat hij om die reden niet kan zeggen wie hem dit heeft aangedaan. 'Hoe groter het vergrijp, des te groter de bewijslast. Juist de grootste hufters zijn deze weken de dans ontsprongen, en dat wringt.' Volgens hem zitten velen zoals hij in hetzelfde schuitje.

Aangifte doen bij de politie gaat ook niet, omdat de zaak is verjaard. Hij vervolgt: 'Meer verhalen van andere slachtoffers, dat zou helpen. Maar die komen alleen maar tevoorschijn als ik met een gedetailleerder verhaal kom. Maar dat gaat dus niet. Dat is mijn probleem. En het probleem van de vele anderen die in hetzelfde schuitje zitten. Bij elk verhaal dat de afgelopen tijd verscheen, zitten tien verhalen die nooit kunnen worden verteld.'

Brandt Corstius doet zijn relaas naar aanleiding van de wereldwijde actie #MeToo, waarbij mensen hun ervaringen met seksueel misbruik of intimidatie naar buiten brengen.

Lees ook: #MeToo - 'Mannen denken dat intimidatie hun goed recht is'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden