Met Van Slobbe op Expo in Sjanghai

Het Amerikaanse paviljoen in aanbouw voor de Expo van 2010 in Sjanghai. Foto AP ¿ Beeld
Het Amerikaanse paviljoen in aanbouw voor de Expo van 2010 in Sjanghai. Foto AP ¿

AMSTERDAM - Amsterdam heeft plannen ingediend voor een eigen programma tijdens de Wereld Expo van 2010 in Sjanghai. De Amsterdamse modeontwerper Alexander van Slobbe is aangetrokken als gastconservator. De financiering van de Amsterdamse projecten is nog niet rond. Wel is een voorlopig programma bekend.

Het Amsterdamse gemengde dansgezelschap Don't Hit Mamma verzorgt workshops voor Chinese dansers en zal met hen een show instuderen.

Van Slobbe zet een tentoonstelling op van Amsterdamse kunstenaars die een hedendaagse interpretatie geven aan de cultuur van de Amsterdamse burgerij uit de zeventiende eeuw.

Daarnaast maken componist Ivo Bol en geluidskunstenaar Ibrahim Quraishi een installatie met film en geluid geïnspireerd op de Chinese roman Dream of the Red Chamber.

Het cultuurprogramma wordt uitgevoerd in het Dutch Culture Centre in het centrum van Sjanghai. De locatie is een aanvulling op het Nederlandse paviljoen op de Wereld Expo, die van mei tot november wordt gehouden.

Het cultuurhuis opent twee maanden eerder dan de Wereld Expo en legt de nadruk op de samenwerking tussen Nederlandse en Chinese kunstenaars. De oude fabriekshal bevat een grote tentoonstellingsruimte en een theater voor dans en muziek.

Ook Utrecht, Rotterdam, Den Haag en Eindhoven zijn betrokken bij het programma. Rotterdam is de grootste investeerder van de vijf steden. Het Fotomuseum Nederland en Witte de With, centrum voor hedendaagse kunst, verlenen hun medewerking aan twee van de zeven grote tentoonstellingen.

Volgens de Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling van Amsterdam reageerde Rotterdam eerder vanwege de stedenband met Sjanghai. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden