PlusInterview

Met Man Bijt Hond valt er weer wat te smikkelen op tv

Man Bijt Hond keert na bijna vier jaar terug op tv. SBS6 heeft niks aan het programma gewijzigd en dus kondigt Michael Abspoel met zijn karakteristieke geluid weer dagelijks het rariteitenkabinet met paradijsvogels aan.

Thomas Sijtsma
Michael Abspoel met Man Bijt Hond mascotte. Beeld Jakob Van Vliet
Michael Abspoel met Man Bijt Hond mascotte.Beeld Jakob Van Vliet

Sommige vragen hoef je niet te stellen om een antwoord te krijgen. In het huis van Michael Abspoel (61), in Amsterdam-West, staan tal van relikwieën van Man bijt hond. De schoenen zet het bezoek op de deurmat van het programma, voor het koken hangt een zwart Man bijt hond-schort klaar, de paraplu in de hal met het logo is voor regenachtige dagen en vanuit de hoek van de kleine woon­kamer kijkt het kenmerkende zwarte beestje toe.

De man met de stem die zestien jaar lang in het begin van de avond de woonkamers vulde, heeft Man bijt hond gemist. Het beëindigen van de reeks afleveringen was in 2015 een teleurstelling. Hoewel de kijkcijfers langzaam daalden, mede door de concurrentie van De Wereld Draait Door op hetzelfde tijdstip in de avond, wijt Abspoel de beslissing aan omroeppolitiek.

“We waren nog lang niet klaar met het programma,” zegt Abspoel. “Onze grappige filmpjes werden online veel gedeeld, maar de zendermanager noemde ons publiek te oud. We waren net aan een nieuw seizoen begonnen, het werd abrupt gestopt.”

Als enige van de medewerkers was Abspoel bij de geboorte, de begrafenis en nu ook bij de herrijzenis van ‘de hond’. Bij de NCRV deed hij ook de samenstelling, door zijn werk in het theater is hij het komende seizoen bij SBS alleen nog de voice-over.

Was u meteen te porren voor een terugkeer?

“Een programma dat mythische vormen heeft gekregen, kan alleen maar tegenvallen. Dat was mijn eerste gedachte. Moeten we dit wel doen? Van SBS kregen we de garantie dat we zonder beperkingen het mochten maken zoals bij de NCRV. Dat was een belangrijke voorwaarde om het wel te doen, te meer omdat driekwart van het oude team met veel enthousiasme aanhaakte. Dus ook komend jaar is er weer de babbelbox.”

Kan Man bijt hond zonder uw stem?

“Nee, natuurlijk niet. Mijn stem hoort erbij. In de loop der jaren word je de personificatie van het programma. Ik blaf nog net niet. Mensen zijn gewoontedieren, dit geluid hoort voor hen bij de aankondigingen in Man bijt hond. Anders mis je iets.”

Heeft u de laatste jaren ook last gehad van de herkenbaarheid van uw stem?

“Ja, buiten Man bijt hond is het een last. Het is the voice you love to hate. Iedereen herkent mijn stem. Het is een eeuwige druppel die op je kop valt. Daardoor ben ik regelmatig voor ander inspreekwerk afgewezen. Het is een soort Swiebertje-effect. Dat is het lot van de hond.”

Wat is de kracht van het programma?

“Dat is simpel: de gewone Nederlander wil gezien en gehoord worden. Dat geldt voor de politiek, maar ook voor de media. We bleven weg bij Linda de Mol of Wendy van Dijk, we zochten juist de gewone man in de Randstad en in de provincie. Dat werd gemist toen we van de buis waren.”

“We belden aan rond etenstijd en gingen op zoek naar onderliggende verhalen. In de beginperiode was dit vreemd. Nederlanders zijn bang dat je blijft eten, we tellen nog altijd onze aardappelen. Als ze merkten dat je geen kwade bedoelingen had, kwamen de verhalen. De kracht was ook dat we de volgende dag bij jou bij de deur konden staan.”

Bij veel mensen zijn vooral de merkwaardige types blijven hangen.

“Die ontdekten we vaak bij toeval. Personen als rapper Sjors, boer Frans en Nel Veerkamp kregen binnen Man bijt hond meer aandacht en dat leidde tot een soort cultstatus. Veel van hen kregen een eigen miniserie omdat ze zo populair waren.”

“Nel Veerkamp deed dagelijks weinig anders dan vanuit haar woonboot vrachtwagens tellen, patiencen en sjekkies roken. Ze werd door heel Nederland omarmd, iedereen vond haar te gek. Twee maanden later was er een fandag in de Westergasfabriek. We zijn haar leven blijven volgen tot de begrafenis. Nel Veerkamp was een uniek persoon.”

“We waren ook maatschappelijk betrokken. Toen prins Claus overleed, maakten wij dat grote nieuws klein door een begrafenis te zoeken waar niemand afscheid van de overledene kwam nemen. Ook behandelden we andere thema’s, zoals bijvoorbeeld onze reportage over de man die op eigen houtje zeven of acht daklozen onderdak gaf. Man bijt hond had maatschappelijke betrokkenheid.”

Is de nieuwe Nel Veerkamp of rapper Sjors voor de reeks op SBS6 al gevonden?

“We gaan deze serie zeker ook zo iemand vinden. Ik ben heel nieuwsgierig welke mensen we tegenkomen. Vroeger wist ik van elke spijker wanneer hij erin geslagen werd, nu ben ik alleen de stem van het programma. Dus ook voor mij is het afwachten, maar Nederland zit vol met bijzondere figuren.”

Zijn alle ingrediënten aanwezig om als programma opnieuw succesvol zijn?

“Het medialandschap is veranderd. De druk is groot en programma’s worden snel ingewisseld. We maken in ieder geval negentig afleveringen van 26 augustus tot eind december. Het is afwachten of de mensen ons kunnen vinden op een andere zender en of we een nieuw publiek trekken. We lopen risico door te herstarten, dus ook ik ben benieuwd naar de eerste recensies. Vooralsnog heb ik er alle vertrouwen in.”

Abspoels Top Vijf

1. De rokende oma Nel Veerkamp (1928-2010) kreeg een enorme schare fans.

2. De lachende man. Tot grote ergernis van zijn vrouw kon Huug Bosse (1941-2016) niet meer stoppen met lachen. Hij huilde alleen wanneer het Wilhelmus klinkt.

3. Boer Frans Zwaagstra uit Friesland leek in een andere eeuw te leven, al heeft hij inmiddels een fanpagina op Facebook.

4. Rapper Sjors werd net als Nel Veerkamp een bekende Nederlander. Hij verschijnt nog bijna maandelijks op de entertain­ment­pagina’s van sommige kranten.

5. Maikel van Hoof is gek van de kermisattractie Turbo Polyp. Na de aandacht in Man bijt hond mocht hij op dancefestival Mystery­land achter de knoppen van de attractie plaatsnemen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden