Met Ellie op patrouille: 'Dit werk is zowat mijn identiteit'

Politiewoordvoerder Ellie Lust (51) ging voor haar eerste eigen tv-programma meelopen met haar collega's in het (verre) buitenland. 'Amsterdam is een dorp. Echt.'

Ellie Lust in actie: 'Agenten in het buitenland hadden meteen door dat ik geen journalist ben, maar een collega.'Beeld Avrotros

Ellie Lust is Amsterdams bekendste politieagent én sinds twee jaar een geliefde tv-persoonlijkheid. Toch wordt ze liever geen BN'er genoemd. "Ik weet dat het zo is, maar ik heb niets met dat woord. Ik ben er dankbaar voor, maar een BN'er worden is nooit een doel op zich geweest."

Lust werd wereldberoemd in Nederland na haar deelname aan het programma Wie is de Mol?.

Lust maakte zichzelf onsterfelijk met de term 'etherdiscipline', waarmee ze de deelnemers bijbracht hoe ze efficiënt gebruik moesten maken van hun portofoon. Ze groeide totaal onverwachts uit tot publiekslieveling - fans brachten zelfs etherdiscipline-T-shirts op de markt.

"Wie is de Mol? is echt een katalysator voor mij geweest. Sindsdien is er geen week voorbijgegaan dat ik niet voor een programma gevraagd word. Het gáát maar door."

Deplorabele staat
De afgelopen twee jaar heeft Lust talloze voorstellen gehad voor een eigen programma, maar het was het allemaal nét niet. Totdat MediaLane, het bedrijf van Iris van den Ende (dochter van), met het idee kwam Lust te laten meelopen met politiekorpsen overal ter wereld.

"Ik wist meteen: dít is wat ik wil. Voor mij persoonlijk is het een waanzinnige kans om met dertig politiejaren achter de rug te kijken hoe mijn baan in heel andere landen zou zijn geweest."

Vorig jaar is Lust dus op reis gegaan. Ze verbleef afwisselend een weekje in Israël, Colombia, San Francisco, Albanië, Dubai en Kenia. In Bogotá, de hoofdstad van Colombia, mocht ze met 350 agenten mee tijdens een grote inval in een aantal drugspanden.

"Dat was héél heftig. Tientallen mensen lagen op de grond, over elkaar heen. Sommigen misten ledematen, ze hadden geen tanden in hun mond, al drie jaar geen douche gezien en keken scheel omdat ze onder invloed waren van van alles en nog wat. En de géur. Mensen in zo'n uitzichtloze, deplorabele staat - afschuwelijk."

In San Francisco, een stad met zesduizend daklozen, moest ze een grote groep mensen die bivakkeerden in tentjes op straat wegsturen. "Schokkend, want je komt wel aan het huis van mensen. Ik zei altijd dat ik alles had gezien wat de grote stad te bieden had, omdat ik twintig jaar op straat in Amsterdam heb gewerkt. Natuurlijk hebben wij ook onze heftige incidenten, maar Amsterdam is een dorp. Écht."

Toch maakte ze niet alleen kommer en kwel mee. In de Verenigde Arabische Emiraten beleefde ze een week in enorme weelde. "Daar hebben ze het nieuwste van het nieuwste qua snufjes. Ze hebben daar zelfs een politiebureau zonder politiemensen."

"Je wordt verwelkomd door een stem, en door het bureau geleid. Als je aangifte wil doen, regel je dat via een scherm, waarop iemand verschijnt die je met een videoverbinding vanuit een callcenter helpt."

Identiteit
Waar ze ook kwam, Lust werd direct opgenomen in de teams. "Ze hadden meteen door dat ik geen journalist ben, maar een collega. Het is moeilijk uit te leggen, maar het moment dat je elkaar ziet, weet je: dat is familie. En zo voelt dat ook echt."

Of Lust op termijn stopt als woordvoerder en helemaal overstapt naar de tv-wereld durft ze niet te zeggen. "Ik zit al dertig jaar bij de politie, mijn werk is bijna mijn identiteit geworden. Maar hoe mooi zou het zijn als je het tweede deel van je werkende leven nog iets heel anders mag doen? We gaan het zien."

Ellie Op Patrouille, 27/2, 21.25 uur, NPO 1

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden