Met deze programma's probeert de NSA niets ter wereld te missen

Prism kent inmiddels bijna iedereen, maar dat is slechts één van de vermoedelijk vele tientallen afluisterprogramma's die de NSA momenteel toepast of in het verleden heeft gebruikt. Met codenamen als Dishfire, Snacks en Polarbreeze doet het denken aan de geheime programma's van de CIA uit de vorige eeuw. Een greep uit de programma's en technieken die de NSA gebruikt.

null Beeld reuters
Beeld reuters

Prism
Afgelopen juni deed klokkenluider Edward Snowden voor het eerst een boekje open over zijn voormalige werkgever, de National Security Angency (NSA). Zijn onthullingen gingen over Prism, een programma van de NSA dat voornamelijk is bedoeld om gegevens van servers te halen.

De geheime dienst tapt daarvoor computers van grote en kleinere Amerikaanse bedrijven af, waaronder Google, Microsoft, Apple, Yahoo, Facebook. Vrijwel alles is toegankelijk voor de 'spionnen' van de NSA: zoekopdrachten, skypegesprekken, facebookpagina's en twittergesprekken bijvoorbeeld. De frequentie waarmee de servers worden afgetapt is niet bekend. Er is namelijk een geheime wet waarin staat dat de bedrijven dit niet mogen verklappen. Een aantal van de techbedrijven heeft al gepleit voor aanpassing van deze wet, zodat ze hier meer open over kunnen zijn.

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

Xkeyscore
Kort na de onthulling van Prism kwam een ander geheim programma van de NSA aan het licht: Xkeyscore. Hiermee kan de NSA live gegevens opvissen uit glasvezelkabels. Die data worden vervolgens geanalyseerd. Het grootste verschil met Prism is dat Xkeyscore al het internernetverkeer dat via een glasvezelkabel loopt kan vastleggen. Zo kunnen bijvoorbeeld e-mailberichten worden geanalyseerd. De Britten en de Duitsers blijken een vergelijkbaar programma te hebben.

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

Bullrun
Met het aftappen van servers en glasvezelkabels harkt de NSA een gigantische hoeveelheid aan gegevens binnen, maar een flink deel daarvan is versleuteld. Daarvoor is het geheime programma Bullrun in het leven geroepen. Alleen de landen in de zogenoemde 'Five Eyes'-groep hebben toegang tot dit programma. Bullrun werd afgelopen september door Snowden onthuld. De Britse geheime dienst GCHQ, die nauw met de NSA samenwerkt, heeft een vergelijkbaar programma, genaamd Edgehill.

Follow The Money en Tracfin
Ook het internationale betalingsverkeer is niet veilig voor de ogen van de NSA. Het programma 'Follow the Money' werd in september door Snowden onthuld en is ontworpen om betalingen, bankieren en krediettransacties over de hele wereld te monitoren. Volgens Snowden kunnen met Follow The Money ook transacties van grote creditcardmaatschappijen worden gevolgd. De financiële gegevens die de NSA ophaalt worden verzameld in een database met de naam Tracfin. Die zou flink wat gigabytes met informatie over betalingen met creditcards bevatten.

Klokkenluider Edward Snowden Beeld reuters
Klokkenluider Edward SnowdenBeeld reuters

Dishfire, Polarbreeze, Snacks
Ook telefoonverkeer wordt afgetapt. In de database Dishfire zijn bijvoorbeeld jarenlang sms-berichten van over de hele wereld verzameld. 'Voor het geval dat', schreef de New York Times deze week in haar zondageditie. In het uitgebreide artikel, dat vandaag ook in de Volkskrant staat, krijgt de lezer een beetje een beeld van de diepgang van de activiteiten van de NSA. Het stuk rept ook van 'Polarbreeze', een techniek waarmee NSA-spionnen kunnen inbreken op computers in de directe omgeving, en van 'Snacks' (Social Network Analysis Collaboration Knowledge Services), een programma waarmee kan worden uitgevist wie welke rol speelt in welke organisatie.

Vandaag in de Volkskrant: Elektronische alleseter met een verbijsterende vraatzucht - een profiel van de NSA

null Beeld reuters
Beeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden