PlusErelijst

Met deze plaat legden de Spice Girls het fundament voor girlpower

In deze rubriek bespreekt de muziekredactie van Het Parool een klassieker uit de geschiedenis van pop, jazz of klassieke muziek, die het waard is opnieuw te beluisteren. Deze keer: Wannabe van de Spice Girls.

Stefan Raatgever
null Beeld -
Beeld -

Volgende week is het 25 jaar geleden dat de debuutsingle van de Spice Girls uitkwam.

Hoogste positie hitlijsten: 1 (Groot-Brittannië), 1 (Nederland), 1 (Verenigde Staten)

Terug in de tijd:

Het was eind juni 1996 amper voorstelbaar dat de popwereld een maand later zou worden geregeerd door vijf Engelse meisjes van net voorbij de 20. Het waren de jaren waren dat de Verenigde Staten in de greep van de grunge waren en zich langzaam opmaakten voor de machtsovername door de hiphop. In Groot-Brittannië hadden Oasis en Blur net hun ‘Battle of Britpop’ uitgevochten. Uiteindelijk bleek die slag alleen maar verliezers te kennen.

Want een jaar later werden de gitaarbands in één messcherpe zig-a-zig aaaah van hun Top 40-ambities beroofd. Waar britpop in feite meer raakvlakken had met rockmuziek dan met pop, serveerden de nieuwe Britse hitkoninginnen onversneden hitparadepop.

De Spice Girls waren als meidengroep op traditionele leest geschoeid. Geformeerd na een advertentie in een tijdschrift en bedoeld als concurrentie voor toen populaire boybands als Take That. Maar die eerste 2 minuten en 53 seconden ontdeden de Spice Girls in een klap van hun conventionele meidengroepuitstraling.

Alles viel samen: vijf perfect ge(type)caste zangeressen, een uitermate catchy popsong en – 30 jaar nadat de Rolling Stones de Engelse bovenklasse hadden geschokt – een videoclip waarin de groep een stijf dinertje van het establishment verstoorde.

Maar wat uiteindelijk het meest resoneerde was de tekst waarin de groepsleden hun toekomstige vriendjes toezongen. Niet, zoals de traditie wilde, smachtend (Dolly Partons I Will Always Love You) of gedienstig (Stand By Your Man van Tammy Wynette), maar stoer, onafhankelijk en vol zelfvertrouwen: I won’t be hasty, I’ll give you a try/If you really bug me then I’ll say goodbye.

Wannabe was het begin van een fenomeen dat girlpower ging heten en de fundamenten legde voor de female empowerment-golf die de popmuziek nog steeds kleurt. Hoewel vervolgsingles als Say You’ll Be There en 2 Become 1 eerder clichéromantisch dan feministisch waren, bleef de groep in z’n stijl altijd koersvast. Dat dat imago vooraf bijna volledig door mannen (producers Bob en Chris Herbert en manager Simon Fuller) was uitgedacht is een voetnoot die altijd wonderbaarlijk goed onderbelicht gebleven.

Waarom nu herbeluisteren?

Hoewel de muziek van de Spice Girls onmiskenbaar het gevoel van de jaren negentig met zich meedraagt, staan vele sterke vrouwelijke artiesten op hun schouders. Pink, Lizzo, Beyoncé, Katy Perry en inmiddels ook al weer verdwenen vrouwengroepen als All Saints, Girls Aloud en Sugababes profiteerden van hun voorbereidende werk.

Verder luisteren?

Op 9 juli verschijnt Wannabe opnieuw, als onderdeel van een ep met daarop twee nieuwe remixen en het nummer Feed Your Love, dat bedoeld was voor het debuutalbum Spice, maar de uiteindelijke selectie niet haalde.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden