Plus

Memphis Depay maakt track met Winne: 'Frustraties leg ik bij God neer'

Rapper Winne en voetballer Memphis Depay bundelen de krachten op hiphoptrack Akwaaba. Het lied markeert Memphis' spirituele wedergeboorte. 'Mijn band met God is sterker dan ooit.'

Stefan Raatgever
Winne en Memphis Depay (l): 'Ik was met andere dingen bezig, snap je? Nu bid of worship ik elke dag' Beeld David Koster
Winne en Memphis Depay (l): 'Ik was met andere dingen bezig, snap je? Nu bid of worship ik elke dag'Beeld David Koster

"Amen," zegt Memphis Depay. Rapper Winne heeft net verteld hoe hij dankzij Memphis zijn bijbel weer vaker openslaat. "Vaak pak ik 'm er aan het begin van de dag even bij. Toen we in Ghana waren, las Memphis me elke ochtend een inspirerende zin voor." Memphis: "Met zo'n begin kan je dag niet meer fout gaan, toch?"

De twee zijn in een Amsterdamse bar aan tafel geschoven om te praten over hun gezamenlijke single Akwaaba, die woensdag is verschenen. De opbrengst van het nummer gaat naar de Memphis Foundation, die dove en blinde kinderen in Ghana helpt.

Memphis (24) heeft zelf twee mini-Snickers en een blikje energiedrank van het Albert Heijnhuismerk meegenomen. Winne (Winston Bergwijn, 40) bestelt groene thee. Hij zal tijdens het gesprek zijn duetpartner aanvullen. De twee zijn vrienden sinds de voetballer van Olympique Lyon afgelopen januari een Instagramberichtje stuurde.

"Ik ben opgegroeid met Winnes muziek," zegt Memphis. "In mijn ogen is hij de beste rapper van Nederland. Als ik met iemand een nummer zou opnemen, moest hij het zijn." Memphis zegt in de toekomst meer muziek te willen maken: "Ik ben niet alleen voetballer."

Vuur en overtuigingskracht
Winne, afgelopen maand in de top 3 met zijn album Oprecht Door Zee, reageerde 'in het begin best even sceptisch' op het idee van samenwerking, maar raakte tijdens een lang kennis­makingsgesprek in Winnes Rotterdamse studio overtuigd. "Zijn intenties waren puur," zegt hij. "Zijn positieve boodschap sprak me aan. Ik heb meteen studiotijd gepland."

Winnes recensie van de muzikale kwaliteiten van de oud PSV-spits? "Hij is echt heel goed en beschikt over veel vuur en overtuigingskracht. Dat is wat een rapper maakt of breekt. Het hoeft niet perfect te zijn, als het maar aankomt. En daarbij schrijft Memphis hele goede melodieën die de wereld nog niet heeft gehoord, maar ik inmiddels wel. Hij zou absoluut liveshows kunnen geven. Hij is geboren voor het podium."

Het plan om de samenwerking te verbinden aan liefdadigheid ontstond, zo vertelt Memphis, na een interventie van hogerhand. "Het was een soort visioen: ik moest iets voor jongeren gaan doen, werd me duidelijk gemaakt."

Later zegt Memphis: "Een vriend van me gaf me meer richting. Hij kreeg in een gebed van God door dat ik me op dove en blinde kinderen moest richten. Toen ik op het voetbalveld mijn doelpunten begon te vieren met mijn vingers in m'n oren en daarna een gebaar naar boven, viel het allemaal samen. Ik besef pas nu hoe ik de afgelopen twee jaar als persoon ben gegroeid."

Die groei heeft hij, zo benadrukt hij, te danken aan zijn hernieuwde band met de Allerhoogste. Memphis: "Ik ben christelijk opgevoed, maar mijn relatie met God raakte in mijn jeugd een beetje verstoord. Ik was met andere dingen bezig, snap je? Nu bid of worship ik elke dag."

'Verkeerd beeld'
Sinds hij de banden met het God aanhaalde, is hij, zo formuleert hij, 'een ander en vooral rustiger mens'. "Ik kwam tot twee jaar geleden vaak negatief in de media. Mensen kregen daardoor een verkeerd beeld van me. Ik riep irritatie op. Dan werd er gezegd: 'O, die Memphis rijdt in een te dure auto.' Toppunt was die keer dat ik met een hoed bij het hotel van het Nederlands elftal aankwam. Het land stond op zijn kop. Toen we slecht speelden, was die hoed de oorzaak, hoorde ik zeggen."

"Van zulk commentaar raakte ik dan van slag. Ik werd er boos van, gefrustreerd soms. Maar daar ben ik nu van af. Dat soort frustratie kan ik veilig bij God neerleggen. Ik ben doof en blind geworden voor al die meningen in de wereld."

Vergiffenis
En de rustigere versie van Memphis had aan meer behoefte dan het buitensluiten van de publieke opinie. Zo herstelde hij het contact met zijn in Ghana geboren en in Amsterdam woonachtige vader.

"Hoe ouder ik werd, hoe duidelijker ik het voelde: ik ga hem gewoon vergeven. Ik ben naar de fabriek gereden waar hij nog steeds werkt, heb hem omhelsd en daarna hebben we een tijd in mijn auto zitten praten. Ik heb voor hem gebeden en hij voor mij. Sindsdien spreken we elkaar weer af en toe."

Mede daardoor wilde de oud PSV-spits ook graag terug naar Ghana. "Ik heb een prachtig leven. Daarvoor ben ik zo dankbaar dat ik iets terug wil geven. In Ghana hebben Winne en ik scholen voor dove en blinde kinderen bezocht. Die gaan we helpen."

Memphis' couplet van het lied Akwaaba ('Welkom' in het Ghanees) vertelt dat verhaal: 'terug naar m'n roots/Dat voelt zo goed/Kijk papa, wat je zoon doet'. "Dat is geen uithaal, hè? Ik wil hem gewoon laten zien dat ik iets doe waarop hij trots kan zijn."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden