Melle Daamen zal wankel kunstcentrum De Appel niet redden

De bemoeienis van Melle Daamen als 'informateur' bij kunstcentrum De Appel is geblokkeerd door een coalitie van kunstenaars en culturele bestuurders die zich het lot van de wankelende kunstinstelling aantrekt.

Bas Soetenhorst
Afzwaaiend directeur van de Stadsschouwburg Melle Daamen Beeld Michiel Goudswaard
Afzwaaiend directeur van de Stadsschouwburg Melle DaamenBeeld Michiel Goudswaard

De afzwaaiend directeur van de Stadsschouwburg was door wethouder van Cultuur Kajsa Ollongren naar voren geschoven als 'informateur', die een plan moest schrijven om de Appel te redden en een nieuw bestuur moest gaan aanzoeken.

Als ex-lid van de Raad voor Cultuur heeft Daamen goede contacten in Den Haag, waar alsnog subsidie moet worden verkregen.

Maar in een gesprek met vertegenwoordigers van 150 kunstenaars en andere betrokkenen die onlangs per open brief Ollongren opriepen de Appel te redden, is Daamens komst gedwarsboomd.

In zijn plaats wordt Maaike Lauwaert nu 'intendant' voor de Appel. Lauwaert publiceert over moderne kunst en werkt als curator. Voor de Appel zal ze een toekomstplan schrijven.

'Zwaard van Damocles'
Lex ter Braak, directeur van de Jan van Eyck Academie in Maastricht, moet het nieuwe bestuur gaan leiden. Zijn komst is echter nog niet rond, omdat hij het hoger beroep afwacht van Lorenzo Benedetti tegen zijn ontslag als directeur van de Appel.

Joop Daalmeijer, voorzitter van de Raad voor Cultuur, noemt die rechtszaak tegenover Het Parool 'een zwaard van Damocles' boven de Appel.

Zie ook: Melle Daamen maakt eind aan vijftien succesvolle jaren in Amsterdam [+]

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden