PlusGallery Viewer

Melanie van Ogtrop: ‘Kunst is voor mij de weerspiegeling van de tijdsgeest’

Wat vinden kunstliefhebbers mooi? Waar kopen ze kunst en vooral: wat kopen ze? Melanie van Ogtrop (66), eigenaar van Circle Gallery, is nogal impulsief. ‘Soms koop ik meerdere werken in een maand.’

Manuela Klerkx en Oscar Van Gelderen
Melanie van Ogtrop. Beeld
Melanie van Ogtrop.

Wat betekent kunst voor u?

“Kunst is voor mij emotie en een enorme verrijking, het verruimt je blik op jezelf, je omgeving en de wereld om je heen. Kunst is voor mij de weerspiegeling van de tijdsgeest én van wat zich afspeelt in de maatschappij.”

Heeft u kunst van huis uit meegekregen?

“Ik ben geboren en getogen in Frankrijk, in een oud huis net buiten Parijs, omringd door antieke meubels, prachtig zilver – verzameld door mijn grootvader – en een reeks familieportretten die uit verschillende eeuwen stamden. Ik had een grote voorkeur voor een portret van een voorvader, die daarop een pruik droeg met weelderige, lange grijzen krullen en een ultramarijnen fluwelen mantel. Mijn voorliefde voor de kunst heeft daar zijn oorsprong.”

Margaret Lansink, Bimyou (2021), Galerie Caroline O'Breen. Beeld Gallery viewer
Margaret Lansink, Bimyou (2021), Galerie Caroline O'Breen.Beeld Gallery viewer

Waar haalt u uw informatie over het wel en wee in de kunstwereld vandaan?

“Uit nieuwsbrieven, van galeries en musea, en kranten in het algemeen. En uit kunstbladen als Foam Magazine en Metropolis M, websites als ArtNews en Artnet. Maar vooral door het spreken met jonge en oude kunstenaars, en het bezoeken van kunstacademies, ateliers en exposities.”

Waar bekijkt u het liefste kunst?

“In musea en galeries, en beurzen als Frieze, Miart, Paris Photo, Art Brussels, Unseen, Festival d’Avignon. Beurzen bieden een groot aantal internationale kunstenaars en galeries aan, en zijn norm verrijkend.”

Maaike Kramer, Value (2020), Art Gallery O-68. Beeld Gallery viewer
Maaike Kramer, Value (2020), Art Gallery O-68.Beeld Gallery viewer

Hoe vaak per jaar koopt u kunst?

“Ik ben nogal impulsief en snel begeistert door nieuw werk. Soms koop ik meerdere werken in een maand, en dan weer een hele tijd niets. Ik koop graag de eerste editie van een werk in oplage, als het kan.”

En waar koopt u dan: in de galerie, op een kunstbeurs, op een veiling of online?

“Op openingen van tentoonstellingen, exposities en beurzen. Soms op veilingen. Ik heb bij Sotheby’s en Christie’s gewerkt, daar krijg ik de nodige informatie van. Maar ook kleinere veilinghuizen vind ik interessant om in de gaten te houden.”

Is het belangrijk dat u en uw partner het altijd eens zijn over een aankoop?

“Haha, we hebben een diametraal tegenovergestelde smaak. Mijn man is half Oostenrijks en houdt van vol en druk, en ik wat meer van leeg en zen. Maar als een van ons een bepaald werk echt helemaal niets vindt, dan doen we het niet.”

Is er een galerie waarmee u een speciale band heeft?

“Met stip op 1 staat vanzelfsprekend Circle Gallery: een non-profit initiatief dat ik run samen met mijn schoondochter Nina, die tevens kunstadviseur bij Heuv Art is. Daarnaast Grimm, Flatland en Ron Mandos. GoMulan Gallery vind ik heel inspirerend omdat er veel jonge, voor mij onbekende kunstenaars getoond worden. En Caroline O’Breen, omdat zij met interessante, hedendaagse fotografen werkt.”

Mohau Modisakeng, Emira 5 (2019), galerie Ron Mandos. Beeld Gallery viewer
Mohau Modisakeng, Emira 5 (2019), galerie Ron Mandos.Beeld Gallery viewer

Als u een onbeperkt budget had, van wie zou u dan een werk aankopen?

“Ik denk een video van Bill Viola. Ik vind zijn werk adembenemend, het roept bij mij contrasterende emoties op. Viola wordt op de hielen gevolgd door Anish Kapoor; het ‘wolkamertje’ in het De Pont museum was voor mij een eye­opener.”

Wie zijn uw favoriete kunstenaars?

“Mohau Modisakeng gebruikt zichzelf als model om het koloniale verleden onder de aandacht te brengen en van zich af te schudden. Maaike Kramer werkt in beton en weet dit ‘arme’ medium een luchtige sierlijkheid te geven. Margaret Lansink maakt dromerige zwart witte werken op Japans geschept papier, ook daar speelt de natuur een grote rol.”

Een langere versie lezen of zelf kunst kopen? galleryviewer.com

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden