Meer bescherming voor kunst in musea

Bij het afstoten van collecties gaan musea belangrijke stukken beter beschermen. De werkwijze daarvoor (de leidraad afstoting museale objecten) wordt daartoe uitgebreid met een speciale toets. Dat heeft de Nederlandse Museumvereniging maandag laten weten.

Bezoekers van het Stedelijk Museum kijken naar werk van Willem de Kooning. Beeld anp
Bezoekers van het Stedelijk Museum kijken naar werk van Willem de Kooning.Beeld anp

Musea gaan volgens de nieuwe procedure aangeven in hoeverre een collectiestuk extra bescherming waard is. Dat betekent dan dat het stuk voor het openbaar cultuurbezit behouden moet worden. Als een museum het stuk kwijt wil, zal een onafhankelijke commissie dat nog eens toetsen. Als het werk voor Nederland van belang is, dan mag het museum het niet verkopen aan particulieren.

Directeur Siebe Weide van de museumvereniging is er blij mee: 'Door de beschermwaardigheidtoets voorkomen wij dat belangrijke werken niet meer zichtbaar zijn voor het publiek in Nederland. Daarnaast wordt de hele procedure transparanter en effectiever.'

Omstreden verkoop
Met de nieuwe procedure geeft de vereniging uitvoering aan de adviezen van een commissie onder voorzitterschap van Frans Leijnse. Eind 2012 kwam deze commissie met aanbevelingen voor de LAMO, de leidraad afstoting museale objecten. Aanleiding hiervoor was de omstreden verkoop door Museum Gouda van The Schoolboys van Marlene Dumas. De veiling ervan bij Christie's in Londen leverde 950.000 euro op, waarmee het museum een faillissement kon voorkomen.

De Raad voor Cultuur adviseerde daarna dat musea objecten of verzamelingen eerst moeten aanbieden aan andere musea, voordat ze ze verkopen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden