PlusKunst

Medieval Minded: heerlijke middeleeuwse verwarring

Sophia Zürcher
null Beeld Peter Tijhuis
Beeld Peter Tijhuis

Medieval Minded
Catherine Biocca, Paul Ferens, Brendan Heshka, Thijs Jaeger, Rik Laging, Erkka Nissinen, Sharon van Overmeiren, Daniel Van Straalen, Wolfgang Messing, Joeri Woudstra
Waar Stigter van Doesburg, Elandsstraat 90
Te zien t/m 13/7

De tentoonstelling Medieval Minded begint met een meme. Rapper Drake keert zich afkeurend af van de omhoog getitelde prins Simba uit De Leeuwenkoning. Daaronder een plaatje van een tevreden kijkende Drake naast een middeleeuwse tekening van een man die een monster optilt.

“Ik vind het grappig dat Drake de draak accepteert en het welpje verwerpt. Daarom heb ik die op internet gevonden meme geclaimd,” vertelt Daniel van Straalen, maker van dit werk en samensteller van de tentoonstelling.

Van Straalen is geïnteresseerd in de eenvoudig leesbare taal van memes van anonieme makers, en eigent die zich toe. Authenticiteit (of het gebrek daaraan), toe-eigening en visuele geletterdheid zijn terugkerende thema’s in zijn eigen oeuvre, en ook in deze groepstentoonstelling bij galerie Stigter van Doesburg over het middeleeuwse brein.

Verval van intellect

“Ik ben al van kinds af aan gefascineerd door de middeleeuwen. Als ik rondloop in kastelen vraag ik me altijd af hoe het leven daar vroeger geweest moet zijn. Er zijn veel vooroordelen over. Het zou een ongeletterde periode zijn, er zou verval van het intellect zijn. Zo klinkt het alsof iedereen verdwaasd door de middeleeuwen banjerde. Dat idee van constante verwarring spreekt tot mijn verbeelding.”

Verwarring trok hem aan in de video Vantaa van Erkka Nissinen, over een man, gekleed in een monnikspij, die zijn yoghurt kwijt is. Een absurde queeste volgt, te onnavolgbaar om hier samen te vatten. “Dat zoekende, en die anticlimax, dat is een goed statement voor deze tentoonstelling,” concludeert Van Straalen.

De middeleeuwse beeldtaal wordt nieuw leven ingeblazen in de hedendaagse kunst, zoals in de monstersculpturen van Sharon van Overmeiren of de geschilderde kasteelmuur van Paul Ferens.

Brendan Heshka stikte middeleeuwse figuren, gebaseerd op boekverluchtigingen, op een bikersjasje. “Het doet mij eraan denken dat er ook nu nog mannen zijn die als ridders op kruistocht gaan om hun groep, dorp, of land te beschermen,” licht Van Straalen dit werk toe.

Hij ziet meer parallellen met nu. “Onze huidige cultuur wordt door beelden gedomineerd. Ik denk dat we naar een tweede golf ongeletterdheid gaan. Die meme gaat daar ook over; over het accepteren van draken hoewel die niet realistisch zijn. In de Middeleeuwen was realisme en natuurgetrouwheid ook niet zo belangrijk. Dat vind ik superinteressant. In onze tijd, vol fake news, begint het realisme weer af te brokkelen.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden