Plus

Mediapark

Transfers, nieuwtjes en alles daartussen.

Roelf Jan Duin

Woede om Verhaal van Nederland: apert onjuist

De timing is wat opmerkelijk, maar drie weken na de laatste aflevering van de succesvolle serie Het verhaal van Nederland is er protest aangetekend bij de NTR. Verzetsstichting Jacoba van Tongeren vindt dat in de slotaflevering over ‘bevrijders en bezetters’ ten onrechte wordt beweerd dat in WOII ‘slechts een enkeling in actie durfde te komen’ en dat ‘het verzet snel uitdoofde’. De stichting noemt dat beeld ‘apert onjuist’ en ‘een klap in het gezicht van alle Nederlanders die hun leven waagden voor de vrijheid in hun strijd tegen onrecht en onderdrukking’. Omroep NTR neemt de kritiek serieus en komt er later op terug.

2022
Daan Schuurmans in Het verhaal van Nederland.
 Beeld NTR
2022Daan Schuurmans in Het verhaal van Nederland.Beeld NTR

NPO-Fonds stopt in huidige vorm

Makers vreesden er al voor, maar het lijkt nu echt onafwendbaar: het NPO-Fonds gaat verdwijnen. Het fonds verdeelt sinds 2016 jaarlijks 16 miljoen euro en dient ‘ter stimulering van hoogwaardig drama, talentontwikkeling en documentaires bij de publieke omroep’. De NPO belooft dat het budget en de functies van het fonds behouden blijven, maar film- en documentairemakers vrezen voor verschraling als het onafhankelijke fonds verdwijnt. Zij zien het opheffen van het fonds als een poging om de macht binnen de NPO te centraliseren. Volgens de omroep is het echter hoog tijd dat het aantal loketten kleiner wordt.

null Beeld -
Beeld -

Witteman stopt met pijn in z’n hart

De televisiezondag kent vele ankerpunten. De vroege ochtend is voor de kinderen, dan stemmen de sigarenrokers en Mercedesrijders af op Business Class en de pijprokers op Buitenhof. Aan het begin van de avond gaan de sportfans naar NPO 1, en de klassieke muziekliefhebbers naar Paul Witteman (75) op NPO 2. Daar komt binnenkort een einde aan, want Podium Witteman stopt. Acht jaar lang ontving Witteman in de Hallen in Amsterdam-West iedereen die ertoe doet in de klassiekemuziekwereld, maar hij vindt het nu een goed moment om te stoppen. ‘Met pijn in mijn hart,’ dat wel.

Paul Witteman. Beeld NTR
Paul Witteman.Beeld NTR

Talkshowoorlog eindigt onbeslist

Wat een serene rust daalde er deze week neer in talkshowland. Supersub Hélène Hendriks nam geruisloos HLF8 voor haar rekening (er keek nog steeds geen hond), Beau werd plotseling een uur later uitgezonden zonder dat iemand er acht op sloeg en op SBS vulden de Meilandjes het gat dat de VI-mannen achterlieten. Johan Derksen drukte het gerucht de kop in dat hij toch terugkeert, al is altijd lastig te bepalen hoe serieus je dat moet nemen. Zo lijkt de vorig jaar met zoveel tamtam aangekondigde talkshowoorlog zo zoetjesaan wel voorbij. Een winnaar is er niet, wel veel verliezers.

Johan Derksen. Beeld ANP
Johan Derksen.Beeld ANP

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden