PlusAlbumrecensie

Matthias Goerne zoekt het avontuur met Seong-Jin Cho

Erik Voermans
null Beeld

Er zijn zangers en zangeressen die hun hele professionele leven als het even kan werken met een vaste pianobegeleider. Een invoelbaar sentiment. Het gevoel van veiligheid en vertrouwdheid is veel waard. De Duitser Matthias Goerne, een van de mooiste baritons van onze tijd, zoekt bij elk project juist het avontuur en het onbekende, op zoek naar inspiratie. Hij kiest bij elke nieuwe cd en elke concertserie voor een nieuwe pianist.

Voor Im Abendrot, vernoemd naar het laatste van Richard Strauss’ Vier letzte Lieder, ging hij in zee met Zuid-Koreaan Seong-Jin Cho, die in 2015 in Warschau het Internationale Chopin Concours op zijn naam schreef.

Goerne zingt de Wesendonck-Lieder van Wagner en van Strauss behalve Im Abendrot ook Morgen!, Ruhe meine Seele en Traum durch die Dämmerung en dat doet hij, zoals gebruikelijk, buitengewoon fraai en zinnelijk. Maar de verrassingen van deze cd zijn toch de liederen van Hans Pfitzner, een componist die in de Duitstalige landen aanzien geniet, maar vanwege zijn te grote enthousiasme voor de nationaalsocialistische wereldorde in Nederland nooit een poot aan de grond kreeg.

De acht liederen die Goerne van Pfitzner zingt, zijn niettemin onloochenbaar van grote kwaliteit. Met name An die Mark, op een romantische tekst van Ilse von Stach, is schitterend en kan zich meten met het beste wat Strauss ooit schreef.

Klassiek

Matthias Goerne, Seong-Jin Cho
Im Abendrot
(Deutsche Grammophon)

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden