PlusFilmrecensie

Mat­thias et Maxime mist de urgentie die we gewend zijn van Dolan

null Beeld Shayne Laverdiere
Beeld Shayne Laverdiere

Matthias et Maxime begint als een horrorfilm. Wanneer een groep jeugdvrienden samenkomt in een ­vakantiehuis en een weddenschap aangaat, moeten twee vrienden met elkaar zoenen in een schoolfilm van een jonger zusje. De horror die met hun opgevoerde kus wordt losgelaten? De homoseksuele gevoelens die ontstaan tussen de twee mannen.

In Xavier Dolans (Mommy) meest toegankelijke film keert de Frans-Canadees regisseur, na twee uitstapjes, terug naar bekende thema’s. Maar ondanks de overweldigende cinematografie – met een wervelende handheld camera, close-ups en een barstende dialoog voelt de film als een huisfeestje – mist Mat­thias et Maxime de urgentie die we gewend zijn van Dolan.

De achtste speelfilm van de jonge filmmaker, die zijn eerste maakte toen hij slechts 19 was, gaat in veel opzichten over volwassenwording. De twee hoofdpersonages hebben allebei hun manieren om hun problemen uit de weg te gaan.

Beide mannen vinden het makkelijker om hun vriendschap te verbreken dan een gesprek te voeren over hun ontluikende gevoelens.

Hoewel de plot simpel is, voelt de film soms verstrooid. Zo wordt veel tijd gespendeerd aan een nevenplot die het klassenverschil tussen de twee vrienden duidelijk moet maken maar nergens heen gaat, in plaats van de emotionele spanning tussen de twee hoofdpersonen uit te diepen.

In de openingsscène zien we Maxime (Dolan) naar een advertentie van een traditioneel gezin kijken en zijn sigaret gefrustreerd weggooien, maar dit is meteen de grootste inkijk die we krijgen in zijn psyche.

De vraagstukken rond het gevoel van verbondenheid komen het sterkst naar voren tijdens de feestjes, wanneer de intieme chaos van de vriendengroep op beeld wordt gebracht en slim gebruik wordt gemaakt van de soundtrack. Maar meer dan het aankaarten van thema’s gebeurt niet. De film struikelt vooral op de emotionele connectie tussen Matthias en Maxime, waar stilletjes van uit lijkt te worden gegaan. Soms lijkt het alsof Matthias et Maxime, net als de personages, het gesprek nog niet aan durft te gaan.

Matthias et Maxime

Regie Xavier Dolan
Met Gabriel D’Almeida Freitas, Xavier Dolan, Micheline Bernard
Te zien in Cinecenter, FC Hyena, Filmhallen, Kriterion, Lab111, Rialto, Studio K, The Movies

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden