Mary Dorna, verwant aan Simon Carmiggelt

Op het tweede deel van de reeks luisterboeken Het geluid van de stad is ruimte voor een vrijwel vergeten auteur: Mary Dorna (1891-1971).

Mary Dorna beschrijft het kleine leven, met veel oog voor de narigheden daarin. In Pension Wesseling gaat het over verschrikkingen aangericht door haar hospita in De Pijp, waarbij de lucht van aangebrande zuurkool maar een van de lichtste is.

Slachtoffer van mevrouw Wesseling is vooral meneer Wesseling, die niet alleen diep lijdt onder zijn echtgenote maar ook onder haar drie zusters. En toch, aan het eind van het verhaal, daagt enig begrip voor mevrouw Wesseling. En dan heeft meneer Wesseling nog maar weinig aan begrip. Dorna is sterk verwant aan Simon Carmiggelt (1913-1987), en die staat dan ook als tweede op de cd.

Carmiggelt heeft niet veel verhalen geschreven die langer zijn dan zijn Kronkels uit Het Parool. Een van de weinige is Een kerstdiner, uit 1946. Een liefde die niet tot bloei komt, daar gaat het om. En Job Cohen leest voor. Hij is een natuurtalent en alleen al daarom is het dus maar goed dat hij burgemeester werd.

Harry Mulisch (1927) kent iedereen, De Amsterdamse stadsliturgen kent vrijwel niemand. Het komt uit de door Han G. Hoekstra samengestelde bundel Pierement die 55 jaar geleden verscheen. Onderwerp: de draaiorgelmannen in de 'stofhoek' die Amsterdam heet. Mulisch refereert aan een korte ervaring die hij zelf als orgelman had.

Wie Cees van Ede hoort, weet: hier is platheid uitgesloten. De buit van Remco Campert (1929) is een mooi verhaal over een jongen die een stokoude dief achtervolgt. Dat biedt een excuus om te spijbelen en hij hoopt als held op school te worden binnengehaald als hij de schavuit ontmaskert. Het loopt anders.

In dat verhaal herkennen we onder andere het Vondelpark. Daar speelt ook het laatste verhaal op deze cd, Een aanranding in het Vondelpark van Heere Heeresma (1932). De aanranding is, echt waar, hilarisch. Maar dat ligt vooral aan de toon van Heeresma. (PAUL ARNOLDUSSEN en KO VAN GEEMERT)

www.parool.nl/shop

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden