Plus

Marvellous brengt een ode aan Marvelfilms

Om het spektakel van de echte Marvelfilms te benaderen wordt in het theaterstuk Marvellous zelfs gebruikgemaakt van een vlammenwerper.

David Oostenbrink
Keja Klaase Kwestro (links) in gevecht met superschurk Kosmonaut (Denzel Goudmijn) Beeld Raymond van Olphen
Keja Klaase Kwestro (links) in gevecht met superschurk Kosmonaut (Denzel Goudmijn)Beeld Raymond van Olphen

De pulserende bass van de muziek vult de kleine zaal in Theater de Rietwijker in Amsterdam-Noord. De cast en crew van het nieuwe theaterstuk Marvellous, dat op 19 januari in première gaat in Theater de Meervaart, zijn bezig met het repeteren van de dramatische slotscène.

Op de achtergrond staan vier pikzwarte blokken: het verschuifbare decor dat de skyline van de stad moet voorstellen. De vijf acteurs staan in aanvalspositie opgesteld tegenover hun vijand Kosmonaut.

Marvellous vertelt het verhaal van vijf Nederlandse superhelden. Omdat er geen vijanden zijn, staan ze al een tijdlang niet meer in de belangstelling en hebben ze saaie kantoorbanen.

In een wanhopige poging weer in de schijnwerpers te komen, proberen ze van een koffiezet­apparaat een vijand te maken die alleen zij kunnen bestrijden. Hun plan loopt echter niet zoals verwacht en zonder er erg in te hebben, hacken ze een astronaut in een stripboekenmuseum. Die verandert in de vervaarlijke Kosmonaut, een superschurk met onmetelijke krachten.

Het idee voor de musical is van regisseur Peter van de Witte, het scenario werd geschreven door Lucas de Waard en Daan Windhorst, twee grote fans van superheldenfilms.

De Witte regisseerde twee jaar geleden de succesvolle Bos Theaterproducties-voorstelling Watskeburt?!, waarin De Jeugd van Tegenwoordig als poppen op het toneel verscheen. Met hetzelfde team werkt hij nu aan Marvellous.

Spektakel
De voorstelling probeert hetzelfde publiek te bereiken dat naar superheldenfilms gaat, maar niet zo snel een theater bezoekt voor een opvoering van Hamlet, Antigone of Fiddler on the Roof.

"Als producent vind ik het belangrijk dat er nieuwe Nederlandse voorstellingen worden gemaakt, die een nieuwe doelgroep kunnen aanspreken," zegt Inge Bos (55), directeur van Bos Theaterproducties.

"Een groot deel van het huidige theaterpubliek is ouder dan vijftig. Voor Marvellous hebben we een campagne bedacht die ook gericht is op jongere mensen. We waren bijvoorbeeld aanwezig op stripboekenconventie Dutch Comic Con."

De vier zwarte blokken worden tijdens de voorstelling door de acteurs verschoven. Als ze worden omgedraaid, veranderen ze van een skyline in het interieur van een stripboekwinkel of in een huiskamer.

"Normaal zitten we altijd drie weken aan tafel, om het stuk door te lezen en het erover te hebben. Nu stonden we na een week al in de repetitieruimte, omdat we met het decor moesten oefenen," vertelt acteur Tarikh Janssen (31), die de superheld Testostero speelt, de sterkste man ter wereld.

Om het spektakel en de intensiteit van een echte superheldenfilm te verwezenlijken, wordt er gebruik gemaakt van special effects die niet eerder in het theater te zien zijn geweest. Ook wordt een vlammenwerper gebruikt. "We hebben daarvoor een pyrotechnicus die special effects voor films maakt, een workshop laten geven aan de cast en crew. Er gaan ook bommen af op het podium," zegt Bos.

Inspelen op verbeelding
Maar zal een publiek dat de special effects gewend is in Hollywoodblockbusters, waar vaak honderden miljoenen euro's aan wordent uitgegeven, de theatervoorstelling niet wat knullig vinden? Bos maakt zich daar geen zorgen over: "De Marvelfilms hebben een budget dat wij niet hebben, maar de kracht van theater is dat het live is. We gebruiken dus de wetten van het theater en spelen in op de verbeelding van mensen."

"In film wordt trucage gebruikt en worden professionele stuntmannen gebruikt, maar in deze voorstelling doen de acteurs alles zelf. We hebben geprobeerd alle dingen die op het toneel eigenlijk niet kunnen, toch te doen."

Marvellous gaat zaterdag 19 januari in première in Theater de Meervaart en is t/m 3 mei te zien in theaters door het hele land.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden