Plus

Martijn Koning: ‘De opzet was om Baudet te raken en dat is wel gelukt’

Bekend en onbekend Nederland viel donderdagavond massaal over Martijn Koning (42). De cabaretier had aan het einde van de talkshow Jinek een ‘roast’ in petto voor Thierry Baudet. De Forum voor Democratievoorman liep nog voor het einde van tafel.

Dennis Jansen
Cabaretier Martijn Koning. Beeld ANP Kippa
Cabaretier Martijn Koning.Beeld ANP Kippa

Wat was de opzet?

“Om het programma af te sluiten met mijn mening over de politiek. Wat het anders maakte is dat er geen publiek zit. Het had weinig zin om dan allemaal grappen te gaan doen. En degenen aan tafel zijn natuurlijk al geen lachebekjes. Farid Azarkan had ik de vorige keer al geroast, bij Pauw en Jinek in Trêveszaal, dus dat zou ik dubbelop hebben gevonden. En met Baudet heb ik regelmatig gezeten. Hij kreeg vaak het voordeel van de twijfel, maar nu was ik een beetje klaar met deze man.”

Een beetje? Het was een persoonlijke aanval.

“Hahaha, ja dat klopt, dat was het zeker. Ik had ook echt ontzettend zin om dit stuk te doen. Een unieke kans om zo iemand te kunnen toespreken. Het is ontzettend mooi om een politicus aan te pakken, die verschrikkelijke dingen zegt, overal mee wegkomt en aankomt met cijfers die niet kloppen. Zonder dat ie weg kon lopen – hoewel, nou liep hij alsnog weg. Dat was jammer, want ik had vooral zin om tegen hem te zeggen dat hij het coronavirus op een onbewoond eiland is.”

Eva Jinek, de redactie en de overige gasten waren, op z’n zachtst, not amused.

“Eva en de redactie hadden vooraf heel vaak gevraagd of ik de tekst wilde opsturen, maar dat doe ik nooit. Ze weten met wie ze werken. Ze vroegen na de uitzending of ik een statement wilde maken. Uiteraard geen probleem: zij wisten écht niet wat ik ging zeggen.”

Er is zeker geen gezellig drankje gedronken na de uitzending?

“De pleuris brak uit, maar op een beschaafde manier, hoor, want er is niet gescholden of zo. Eva zei wel dat dit niet de bedoeling was en baalde dat ik het vooraf niet had opgestuurd. Maar nogmaals: dat doe ik nooit. Ze hadden zich op journalistieke wijze goed voorbereid en dan kwam ik er nog even overheen, maar ja, dat weten ze toch? Misschien is het zo heftig overgekomen door de woorden die ik gebruikte, zoals antisemitisch. Maar dat zijn dingen die hij zelf ook heeft gezegd. Ik vond het in die zin meer beschouwend. Ik had die reuring overigens wel verwacht.”

Is je opzet geslaagd?

“De bedoeling was Baudet raken en dat is wel gelukt, ja.”

En met hem meer mensen die geraakt werden. De reacties op sociale media zijn niet mals. Je wordt uitgemaakt voor nazi, fascist, NSB’er...

“En pedo, en mongool. Luister, als ik daar een stukje had gemaakt over clown Bassie, terwijl ik vuurballen aan het jongleren was geweest, zou ik ook dood hebben gemoeten en voor kankeridioot uitgemaakt zijn. Op Twitter kan ik het nooit goed doen. Daar komt van alles voorbij en overal staat kanker voor. Ik heb trouwens ook veel leuke reacties gekregen. Het is wel fascinerend hoe mensen opeens mijn e-mailadres blijken te hebben. Dat vind ik eng, want daar gaat het ook over bedreigingen.”

Nog wel geslapen?

“Prima. Ik zag op Teletekst dat Rutte in het debat met Wilders op NPO 1 een grap van mij van vier jaar geleden had gebruikt. Ik schreef destijds voor Jesse Klaver en had bedacht dat hij tegen Wilders zou zeggen: ‘Meneer Wilders, u kakelt veel, maar leg nou eens een ei’. Jesse was daar achteraf heel blij mee. Het was tijdens de Algemene Beschouwingen toen ik nog voor GroenLinks schreef. Nu las ik dat Rutte ook tegen Wilders begon over die kip.”

Ben je nog welkom bij Jinek?

“Ik denk het eigenlijk wel. Ik heb een goede verstandhouding met Eva en de redactie. Kijk, je nodigt mij uit, dan weet je wat je kunt verwachten. Ze kunnen niet zeggen: ‘We dachten dat je hier een koprol zou maken’, maar nogmaals, zij hadden geen idee wat ik daar ging doen.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden