PlusCabaretrecensie

Martijn Kardol is een meester in het alleen-zijn

Cabaretier Martijn Kardol cultiveert zijn sociale handicap in de voorstelling Welkom. Beeld martijn kardol
Cabaretier Martijn Kardol cultiveert zijn sociale handicap in de voorstelling Welkom.Beeld martijn kardol

Tussen de coronagolven door moesten veel cabaretiers hun bestaande shows aanpassen. Vaak van avondvullend naar een goed uurtje, zodat ze hem twee keer achter elkaar kunnen spelen voor een uitgedund publiek. Leuk zal dat niet zijn. De minutieus geboetseerde spanningsboog kreunt en steunt als je onderdelen verschuift of verwijdert.

Ook Welkom van Martijn Kardol ontstond in prepandemische tijden. Toch sloot thematiek van de voorstelling al goed aan op wat komen zou. Kardol is een introverte man in een maatschappij die het wel erg eenvoudig maakt om alleen te zijn. Bezorgers brengen alles wat je hartje begeert aan de deur (of die van de buren) en dankzij zelfscankassa’s ontloop je de obligate gesprekjes met een caissière.

Klimaatverandering

De keerzijde is dat je gemakkelijk in kluizenaarschap vervalt, wat Kardol fraai bezingt in het nummer over een oude man die de wereld alleen nog vanuit zijn stoel bij het raam bekijkt. Dat is wat serieuzer van toon dan de rest van de voorstelling, net als het slotlied waarin hij zijn passieve houding ten opzichte van klimaatverandering kraakt.

De lange versie van Welkom was waarschijnlijk beter in balans. Op deze twee rustpunten na kiest de cabaretier nu vooral voor de lach. Dat is geen ramp, want Kardol is een heerlijke, sarcastische verteller die op de juiste momenten gas geeft of afremt tijdens het uitvergroten van zijn sociale handicap.

Een hoogtepunt is het lange verhaal over zijn 25ste verjaardag, één van de weinige die Kardol toch maar besluit te vieren. Tot blijkt dat veel vrienden op 10 juli al op vakantie zijn.

Iedereen krijgt bericht dat het feestje niet doorgaat. Iedereen, behalve Bob. Dat hij deze vage kennis überhaupt had uitgenodigd, kan de verbouwereerde Kardol zich niet herinneren. Toch staat Bob plotseling in de hal. Zit hij even later op de bank. Het wordt een masterclass ongemakkelijkheid.

Welkom

Martijn Kardol
Gezien Westlandtheater De Naald, Naaldwijk, 8 juni
Nog te zien 24 en 25 juni in De Meervaart (19.00/21.00 uur)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden