Plus

Martijn Fischer: 'Als dit mijn midlifecrisis is, hoop ik dat die aanhoudt'

De rol van gezellige volksjongen is Martijn Fischer op het lijf geschreven. Ook in nieuwe films speelt hij de montere, opgewekte gozer. "We zien graag dat iederéén eigenlijk een sufferd is."

Acteur Martijn Fisscher (50): 'Dat zoekende, dat heb ik al mijn hele leven.' Beeld Corné van der Stelt
Acteur Martijn Fisscher (50): 'Dat zoekende, dat heb ik al mijn hele leven.'Beeld Corné van der Stelt

Sinds Martijn Fischer (50) is doorgebroken in de rol van André Hazes in de musical Hij Gelooft In Mij en de film Bloed, Zweet & Tranen (waarvoor hij een Gouden Kalf won), gaat het hard met zijn carrière. De komende tijd speelt hij rollen in liefst vier Nederlandse films.

Zo is hij sinds vorige week te zien in Gek van Oranje, een film over Nederlanders met voetbalkoorts.

Komende maand gaat de komedie Mannen van Mars in première, over drie veertigers die worstelen met fysieke achteruitgang, midlifecrisissen en relatieproblemen. Hun sores proberen ze te vergeten tijdens een reünie van hun middelbare school.

In natuurfilm De Wilde Stad is Fischer de stem van een kat op zwerftocht door Amsterdam. En dan komt in de zomer nog Redbad uit, een fantasy-achtige ridderfilm. "Ik speel een van de krijgsheren. Echt helemaal te gek: ­gehuld in een berenvel op een paard elkaar te lijf gaan met zwaarden en knotsen."

Wat trok je aan in de rol van Mark in Mannen van Mars?
"Ik vind het mooi als een rol heen en weer beweegt tussen tragiek en komedie. Mark heeft een midlifecrisis; zijn vrouw heeft hem verlaten voor hun relatietherapeut van 30, zo'n knappe sportschoolgozer."

"Het is een komedie, maar wat ik mooi vind aan mijn rol, is dat er zo veel pijn onder zit. Die man doet ontzettend zijn best iets van het leven te maken en hij kleunt regelmatig mis."

"Ik denk dat we dat als mens graag zien: dat iederéén eigenlijk een sufferd is, die ook maar een poging waagt er het beste van te maken. Kijk naar mij: ik ben 20 kilo afgevallen."

"Naast ons zitten twee dames die ook een beetje rond zijn, die waarschijnlijk - net als ik - denken: kom, we ­nemen een gezonde salade. In een poging het ideaalbeeld te bereiken. Maar laten we wel wezen, een salade met spekjes en mayonaisedressing is helemaal niet zo caloriearm. Daar zie ik wel de humor van in."

Mannen van Mars draait om veertigers met een midlifecrisis. Herkenbaar?
"Het gevoel dat die personages hebben, dat zoekende, dat heb ik al mijn hele leven. Op mijn dertigste had ik al een Harley, dus die heb ik vroeg kunnen afvinken. Ik heb nog steeds twee motoren, en een cabrio heb ik vroeger al gehad."

"De fysieke ongemakken herken ik wel. Op mijn 39ste ben ik gestopt met voetballen, omdat ik pijn kreeg. Dat stemde me somber, want ik wil niet in onmogelijkheden denken, dat vind ik beperkend. Onvrij. Maar het hoort wel bij de realiteit."

"Gisteren zat ik op de mountainbike in het bos, twee uur lang, en dan zijn er kerels van mijn leeftijd die het veel zwaarder hebben dan ik. Zo slecht doe ik het niet. Ik ben nu 50, maar ik zit in een fijne fase van mijn leven. Dus als dit een midlifecrisis is, hoop ik dat ik die nog heel lang aanhoudt."

Je bent enkele jaren geleden gescheiden. Speelde je in Mannen van Mars in grote lijnen je eigen verhaal?
"Ja, maar ook een universeel verhaal. Iedereen vecht met dit soort kwesties. Het is heel lastig om een relatie leuk te houden, dat is lang niet zo vanzelfsprekend als we doen voorkomen."

"Ik vond mijn scheiding akelig, met name voor mijn kinderen, omdat het altijd gepaard gaat met veel pijn. Eva en ik stonden allebei achter het besluit. Na dertien jaar was onze relatie gewoon... verstild. We waren meer vrienden van elkaar geworden dan partners."

Wat heeft het je geleerd over liefde?
"Dat het een poging is. Mijn huidige vriendin Ingeborg zingt als achtergrondzangeres in mijn band, dus we racen samen het land door. We beleven veel. Een relatie is in dat opzicht net zoiets als er de lol in houden als je vijfhonderd keer dezelfde voorstelling speelt: je moet het boeiend blijven maken."

Wil je, nu je meer keuze hebt, andere kanten op in je werk?
"Daar ben ik mee bezig. Waldemar Torenstra en ik willen een motorprogramma bedenken en presenteren. En ik zou best een vaste rol in een serie willen spelen, liefst in een politieserie."

"Gezien mijn leeftijd word ik dan Der Alte, ha ha. Ach ja, ik vind het leuk nieuwe dingen te onderzoeken. En als het allemaal niet lukt, is dat ook prima. Ja toch? Je moet het proberen, dat is het enige wat je kunt doen."

Een poging wagen.
"Precies. Een góéde poging wagen."

De Wilde Stad draait vanaf 1 maart in de bioscoop (lees onze recensie), Mannen van Mars vanaf 8 maart. Redbad komt in de zomer uit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden