PlusBoekenrecensie

Marta Barone ontrafelt in ‘Verzonken stad’ het verleden van haar vader

 In de jaren zeventig mondde in Italië de emancipatiestrijd van arbeiders en andere goede bedoelde acties uit in bloed, geweld en extremisme. Beeld Getty
In de jaren zeventig mondde in Italië de emancipatiestrijd van arbeiders en andere goede bedoelde acties uit in bloed, geweld en extremisme.Beeld Getty

‘Het is echt zo dat de doden op een gegeven moment terugkomen om je op te zoeken, en dat je dan met hen aan tafel moet.’

De Italiaanse schrijfster Marta Barone (34) ervaart dit aan den lijve als ze haar vader Leonardo verliest, nu tien jaar geleden. Barone groeide op bij haar moeder en had een moeizame verstandhouding met haar ondoorgrondelijke vader, die ze kende als chaotisch, luidruchtig en onvolwassen. Op een liefde voor mythologie na deelden ze niets met elkaar.

‘Al naar gelang de omstandigheden zag ik hem telkens achter een ander masker glijden,’ schrijft Barone in Verzonken stad, en dat irriteert haar als kind al mateloos. Als Leonardo sterft, is dat dan ook geen groot drama, want zoveel belangstelling of warmte koestert ze niet voor hem.

Dat verandert wanneer Marta ontdekt dat hij lid is geweest van een communistische beweging en in de gevangenis heeft gezeten vanwege vermeende betrokkenheid bij een gewapende organisatie.

Terwijl ze langzaam het verleden van haar vader ontrafelt en begint te begrijpen wie hij was en waarom, ontvouwt zich ook een complex en duister hoofdstuk in de Italiaanse geschiedenis: het tijdperk van de jaren zeventig, waarin de emancipatiestrijd van arbeiders en andere goed bedoelde acties uitmondden in bloed, geweld en extremisme.

Het boek begint stroef. Als lezer ervaar je hetzelfde gebrek aan gevoel en interesse als de schrijfster heeft; de relatie met het levensverhaal van ‘Il Barone’ blijft net zo afstandelijk en bloedeloos als die van de dochter met haar vader.

Maar vanaf het tweede deel wordt de sfeer warmer, de kleuren worden dieper, de personages levendiger, het verhaal krijgt vaart en spanning. De waargebeurde feiten van dit tragische levensverhaal beginnen een meeslepende roman te vormen, en Leonardo wordt een steeds intrigerender personage.

Een oude legende over een Russische stad die wegzonk in een meer toen ze werd aangevallen en die nog altijd glinstert in de diepte, dient als een prachtige metafoor voor Leonardo Barone. Net zo glinstert het vakmanschap waarmee Barone haar roman heeft gecomponeerd onder de oppervlakte van het verhaal.

null Beeld

Fictie

Marta Barone
Verzonken stad
Vertaald door Manon Smits
Ambo Anthos, €22,99, 316 blz.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden