PlusFilmrecensie

Marriage Story op Netflix is een emotionerend scheidingsdrama

Joost Broeren-Huitenga
Nicole (Scarlett Johansson) en Charlie (Adam Driver) laten de scheiding steeds verder uit de hand ­lopen.  Beeld
Nicole (Scarlett Johansson) en Charlie (Adam Driver) laten de scheiding steeds verder uit de hand ­lopen.

Nicole en Charlie gaan scheiden. Dat zou je nog niet zeggen in de eerste minuten van Noah Baumbachs Marriage Story, die een week in de bioscoop draait voor hij vanaf 6 december op Netflix is te zien. In twee speelse opsommingen vertellen Charlie (Adam Driver) en Nicole (Scarlett Johansson) wat ze leuk vinden aan elkaar. Theaterregisseur Charlie bewondert zijn actrice Nicole, en het enthousiasme waarmee ze zich op zijn wilde ideeën stort. Nicole roemt hoe hij er altijd is voor hun zoontje Henry, en zijn vaardigheid om zijn eigen familie te creëren uit de mensen om hem heen.

Zo opent de film met twee hartverwarmende lijstjes, vol kleine menselijke eigenschappen en treffende details. Maar meteen schemert ook door dat niet alles koek en ei is. “Het is bijna irritant hoe leuk hij het vaderschap vindt,” verzucht Nicole ergens in het voorbijgaan. Want zoals dat gaat: precies de dingen waarvoor je valt als je iemand nog niet zo lang kent, worden de dingen waaraan je je later in de relatie stoort.

In het emotionerende Marriage Story groeien die ‘feiten’ van de inmiddels verbroken relatie gaandeweg het scheidingsproces steeds verder uit elkaar. Ondanks hun goede voornemen voor een amicale breuk, raken Nicole en Charlie langzaam maar zeker verzand in een schijnbaar eindeloos hij-zei-zij-zei.

Baumbach maakte al eerder een film over een scheiding. In The Squid and the Whale (2005), zijn vierde speelfilm en doorbraak bij het grote publiek, bekeek hij een scheiding vanuit een kind. Die film baseerde hij op de breuk tussen zijn ouders. Vijftien jaar later is Baumbachs eigen scheiding van actrice Jennifer Jason Leigh voer voor dit nieuwe drama, dat meer begrip voor de scheidende ouders toont, zonder weg te kijken van hun lelijke kanten.

En die zijn er genoeg. De strijd tussen Charlie, die als regisseur zijn werk en identiteit heeft opgebouwd rond New York, en Nicole, die voor haar huwelijk een Hollywoodcarrière opgaf en nu terug wil naar Los Angeles, loopt steeds verder uit de hand.

Dat wordt niet beter door hun beider advocaten, meesterlijk gespeeld door Laura Dern en Ray Liotta in scherpe karikaturen van die gehaaide beroepsgroep. Ook andere bijfiguren (Nicoles moeder en zus; Charlies theatertroupe) spelen succesvol op de lachspieren, zonder af te leiden van de diepe pijn in het centrale ­drama. Die hele constellatie van mensen, met hun verwachtingen en sociale druk, zet het stel zonder dat iemand het wil in een hoek: scheiden moet lijden zijn.

Humor en messcherpe dialogen heeft Baumbach altijd gehad, maar in Marriage Story bespeelt hij ook zeer zorgvuldig de emoties, geholpen door subliem spel van hoofdrol­spelers Adam Driver en Scarlett Johansson. Zij schitteren in die ene grootse schreeuwscène, de ruzie waarin alles wordt gezegd wat nooit zou moeten worden gezegd. Maar ze imponeren nog veel meer in de kleine momenten van onderling begrip die het scheidende stel blijft delen – zonder dat het veel verandert.

Marriage Story

Regie Noah Baumbach
Met Scarlett Johansson, Adam Driver
Te zien in Cinecenter, Filmhallen, Kriterion, The Movies, Rialto

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden