Plus

Maroeska Metz: 'Ik dacht dat het om mooie taarten ging'

Maroeska Metz (60) kwam in een rel terecht omdat ze vals zou spelen in Heel Holland Bakt. Ze verwijt Omroep Max kwade opzet door haar onsympathiek neer te zetten. 'Ik ben naïef geweest.'

Hannah Stöve
Maroeska Metz Beeld Mats van Soolingen
Maroeska MetzBeeld Mats van Soolingen

Sinds een paar maanden staat het leven van Maroeska Metz behoorlijk op z'n kop, vertelt ze in haar huis annex werkplaats in Wormerveer. Metz is ontwerper. Ze maakt stoelen, tafels, banken, kandelaars, koffiekopjes, juwelen - bijna alles met haar handelsmerk, de krul. Vooral haar kroonluchters verkopen goed. Maar vanaf de zomer staat haar leven vooral in het teken van een van haar andere grote liefhebberijen: bakken.

Begin vorig jaar gaf ze zich bij wijze van grap op voor Heel Holland bakt. "Ik keek zelf bijna nooit, maar een goede vriendin van mij is helemaal hooked. Het leek me ontzettend grappig als ik zou proberen kandidaat te worden. Dat zij dan voor de televisie zou zitten en ineens die kop van mij zou zien! Ik heb me elke ronde dat ik verder kwam verkneukeld om die gedachte."

Metz stortte zich afgelopen zomer vol in de opnames en schopte het uiteindelijk tot de finale, die morgen te zien is. Hartstikke leuk, zou je zeggen, maar voor haar is het programma niet bepaald een gezellige aangelegenheid geweest.

Vanaf de eerste aflevering kreeg ze namelijk bergen kritiek te verduren. Kijkers merkten op dat ze een kookboek heeft geschreven, Hoe dan?!, dat genomineerd is voor de prijs van Gouden Kookboek 2018, én sporadisch catering verzorgde.

Metz was een professional, geen amateur, zo klonk het online, en haar deelname leverde een oneerlijke wedstrijd op. Terwijl Metz steeds een ronde verder kwam en drie keer op rij als meesterbakker uit de bus kwam, de beste bakker van de aflevering, werden de opmerkingen op sociale media almaar minder fraai.

Intimiderend
Ze werd uitgemaakt voor bedrieger, oplichter en zou het kijkplezier bederven. "Er werd opgeroepen tot een gelehesjesactie in Hilversum om mij uit het programma te zetten, mijn kookboek moest op de brandstapel, mensen wilden zelfs een uitzwaai-actie organiseren. Dat is best intimiderend, want je weet niet of er hier thuis mensen opduiken." Op haar Wikipediapagina werd gemeld dat ze het programma al gewonnen had, wat zorgde voor berichten dat de uitslag was uitgelekt.

Een taart die Maroeska Metz maakte in Heel Holland Bakt: een Vincent van Goghtaart met absint. Beeld Maroeska Metz
Een taart die Maroeska Metz maakte in Heel Holland Bakt: een Vincent van Goghtaart met absint.Beeld Maroeska Metz

"Ik had het totaal niet zien aankomen. Omroep Max heeft alle deelnemers vooraf ingelicht over hoe sociale media kunnen werken, maar ik had toch geen idee wat me werkelijk te wachten stond. Pas toen de heksenjacht begon, snapte ik hoe zoiets kan escaleren. Het is behoorlijk absurd. Als ik dit had geweten, had ik oprecht mijn best gedaan niet drie keer achter elkaar meesterbakker te worden."

Kookboek voor de kinderen
Om het een en ander recht te zetten: met catering is Metz ooit begonnen uit geldnood. In 2004 werd ze opgelicht door haar zakenpartner en ging ze verjaardagen van vrienden verzorgen. Nu de zaken weer goed lopen, doet ze het nog enkele keren per jaar. "Met kerst voor vijftig daklozen, of tijdens een huiskamerconcert."

Hoe dan?! is min of meer toevallig ontstaan. In 2005 begon ze haar persoonlijke recepten te verzamelen, om aan haar kinderen te geven als die uit huis zouden gaan. Toen vrienden lucht kregen van het boek, wat eigenlijk niet meer dan een kookschrift was, liet ze een mooiere editie drukken. "Op een beurs, waar ik stond met mijn sieraden en lampen, raakte ik aan de praat met twee uitgevers.

Zij vonden dat boek zo leuk dat ze een heruitgave wilden maken." Die nieuwe versie, met dezelfde recepten, maar andere foto's, kwam in september op de markt. Omroep Max was op de hoogte en keurde haar deelname aan Heel Holland bakt goed. Wel onhandig: ­jurylid Janny van der Heijden was niet ingelicht en zat ook in de jury van de kookboekenprijs. Ze onthield zich van stemming, maar de vermeende band tussen Metz en Van der Heijden deed het online bashen niet afnemen.

Het bleef namelijk niet bij rotopmerkingen. Kwaaie kijkers veranderden haar bedrijfsprofiel op Google Maps en noemden haar zaak 'Ho ho ho Maroeska Metz BV', met de tekst 'Je speelt vals in Heel Holland Bakt'. "Het heeft weken geduurd om dat door Google te laten veranderen.

Mensen gingen op dat profiel slechte recensies achterlaten, met maar één ster, en die weigert Google te verwijderen. Ook op bol.com verscheen ineens een slechte recensie bij mijn boek." Metz lacht. "Sorry dat ik het zeg, maar het is gewoon een fantastisch kookboek! De berichten op sociale media grepen me aan, maar zulke dingen schaden me echt, zakelijk gezien."

Knoop in mijn maag
Toch snapt Metz het ergens allemaal wel, want bijzonder sympathiek komt ze er niet vanaf. Zo zien we haar in de tweede aflevering voordringen: terwijl een andere kandidaat net een vriezer opent, stopt zij haar taart erin. "Ik zat in de totale stress, had het niet door. Ik schrok me ­kapot toen ik dat zag - dat was natuurlijk niet charmant."

Zo waren er meer momenten die niet lekker overkwamen. Volgens Metz heeft Omroep Max haar in de montage bewust als een betweterig, onaardig, asociaal type neergezet.

"Ik herkende mezelf totaal niet. De eerste aflevering ging ik nog gezellig met mijn gezin kijken, maar daarna niet meer. Ik had iedere zondag weer een knoop in mijn maag, want je weet niet wat ze ervan hebben gemaakt. Dat verwijt ik Omroep Max. Maar ik vind vooral dat ik naïef ben geweest. Ik heb me totaal gegeven, heb alles opzijgezet om mooie taarten te maken - ik dacht dat het programma daarover ging. Maar het gaat ze natuurlijk om de casting van typetjes en leuke beelden, ook al pakken die negatief voor mij uit. Dat heb ik me nooit gerealiseerd. Ik ben trouwens voor verschillende talkshows gevraagd om mijn kant van het verhaal te vertellen, maar dat werd door Omroep Max categorisch geweigerd."

Een taart die Maroeska Metz maakte in Heel Holland Bakt: een maandzaadtaart met glazuur van Italiaanse meringue. Beeld Maroeska Metz
Een taart die Maroeska Metz maakte in Heel Holland Bakt: een maandzaadtaart met glazuur van Italiaanse meringue.Beeld Maroeska Metz

Een positieve noot aan haar deelname is er wel degelijk, want wat als grap begon, heeft een enorme schat aan nieuwe kennis en kunde opgeleverd. Tijdens de voorrondes en de opnames, vijf maanden lang, heeft Metz fulltime gebakken, tutorials op YouTube gekeken, veel uit het boek van Cees Holtkamp geoefend en zichzelf moeilijke technieken aangeleerd om bijvoorbeeld Italiaanse, Franse, Zwitserse én Duitse meringues onder de knie te krijgen.

"Met zo'n wedstrijd druk je bij mij op een knop. Ik werk graag in opdracht en ben gek op experimenteren. In mijn buurt zit geen echt goede bakker, dus heb ik mezelf geleerd om croissants te bakken. Ik heb ook een zieke periode gehad van bagels maken, en sfogliatelle, Napolitaanse gebakjes. Precies zo heb ik Heel Holland bakt aangegrepen als één grote challenge. Ik kijk niet met plezier terug op het met mijn gezicht op tv komen en zou nu nooit meer meedoen, maar ik ben een betere bakker dan ooit."

Reactie Omroep Max

Een woordvoerder van ­Omroep Max zegt het te ­betreuren dat een kandidaat van Heel Holland bakt een slecht gevoel overhoudt aan een deelname. "We vinden Maroeska een fijne kandidaat en we hebben vanaf het begin van het Heel Holland bakt-­traject intensief contact met haar onderhouden, mede vanwege de commotie op sociale media.

We hebben haar geadviseerd, begeleid en gesteund bij ­diverse persoptredens. We herkennen ons dan ook niet in dit gevoel. Dat we deel­nemers bewust negatief in beeld zouden brengen, is niet waar. Heel Holland bakt is een feelgoodprogramma, dat met grote zorgvuldigheid wordt gemaakt. We kijken uit naar een mooie ­finale."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden