Mark Felt (1913 - 2008): De bron aller bronnen

Mark Felt, alias Deep Throat, in 1976. Foto AP Beeld
Mark Felt, alias Deep Throat, in 1976. Foto AP

SANTA ROSA - Hij was de meest legendarische anonieme en welingelichte bron die de journalistiek heeft gekend. En niet alleen de journalistiek: met de verfilming van All the president's men werd Deep Throat een publiek figuur, al bleef zijn identiteit een mysterie.

De man zonder wie het Watergate-schandaal niet openbaar was geworden en Richard Nixon niet had moeten aftreden, zweeg tot 2005 over zijn rol. Toen pas trad Mark Felt naar buiten: hij was het die het Washington Post-duo Woodward en Bernstein voorzag van cruciale geheime informatie. Vannacht overleed hij in zijn woonplaats Santa Rosa, Californië, 95 jaar oud.

Felt was de tweede man van de FBI toen de Republikein Nixon in 1972 liet inbreken in het Watergate-gebouw in Washington, waar de Democraten hun hoofdkwartier hadden. Het team van Nixon wilde weten wat de campagneplannen van de Democraten waren. Het waren CIA-agenten die de inbraak pleegden; Felt wist dat en hij was gefrustreerd over de opdracht van het Witte Huis om geen serieus werk te maken van het onderzoek naar de daders.

Dat de onvrede van Felt, die door Nixon was gepasseerd als kandidaat-directeur van de FBI, zou leiden tot explosieve onthullingen in The Washington Post, was vooral het gevolg van een toevallige ontmoeting die Felt twee jaar eerder had gehad in de wachtruimte van de West Wing van het Witte Huis. Daar zat een jonge luitenant van de Amerikaanse marine, Bob Woodward, die af en toe dienst deed als koerier van documenten.

Woodward besprak met Felt zijn toekomstplannen en zag in de FBI-man een vaderfiguur. Zo ontwikkelde zich een vriendschap die zich zou uitbetalen toen Woodward, net begonnen bij de Post, samen met Carl Bernstein op een simpele verslaggeversklus werd gezet: de inbraak in het Watergategebouw. Naarmate de klus minder simpel werd en de inbraak een politieke achtergrond bleek te hebben, raakte Felt als onzichtbare bron van steeds grotere waarde.

Hij instrueerde Woodward in de beste spionagetradities over de manier waarop ze contact konden hebben. Signalen als een rood vlaggetje in een bloempot op Woodwards balkon en omcirkelde artikelen in het exemplaar van The New York Times dat Woodward kreeg thuisbezorgd, leidden tot ontmoetingen in een parkeergarage, waar Felt de jonge journalist voorzag van cruciale informatie. Verwijzend naar de pornohit van die dagen, doopte men de geheimzinnige bron op de redactie van de Post 'Deep Throat'.

Felt ontkende zijn rol decennialang, totdat hij in 2005 - al ernstig dement - via Vanity Fair zijn verhaal deed. Daar stond een flink geldbedrag tegenover, bestemd voor de studie van zijn kleinzoon. (STEVO AKKERMAN)

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden