PlusMuziek

Marianne Faithfull: van de straat en bekakt tegelijk

Peter van Brummelen
null Beeld

Marianne Faithfull was er vorig jaar bijna geweest. Het was zeker niet de eerste keer dat ze zweefde tussen leven en dood. De Britse zangeres, die in de jaren zestig als jong meisje bekend werd met het breekbare As tears go by (voor haar geschreven door haar toenmalige geliefde Mick Jagger en Keith Richards), was een groot deel van haar leven zwaar verslaafd aan drugs. Zeker in de jaren zeventig, toen ze zelfs een periode dakloos was, was die verslaving voor haar letterlijk levensbedreigend.

Maar dat ze vorig jaar de dood in de ogen zag, had niets met drugs van doen (ze is al lang clean). De zangeres had covid en kwam terecht op de ic. Het was echt kantje boord. Dat er nu toch een nieuw album van haar verschijnt, is mogelijk omdat de plaat al voor een groot deel klaar was toen ze besmet raakte. Haar bijdrage stond in elk geval al op de band. Bijzonder is dat we Faithfull op She walks in beauty niet horen als zangeres, maar als voordrachtskunstenaar.

Spannende combinatie

Met gedragen stem leest ze werk van de grote dichters uit de Engelse romantiek, onder wie Byron (naar wiens She walk in beauty het album is vernoemd), Keats, Shelley, Tennyson en Wordsworth. En dat doet ze goed en prachtig. Je hoort in de stem van de nu 74-jarige Faithfull haar bewogen leven terug, maar ook haar adellijke komaf. Van de straat en bekakt tegelijk, een bijzondere en spannende combinatie. Multi-instrumentalist Warren Ellis, die we vooral kennen van zijn samenwerking met Nick Cave, zorgt bij elk gedicht voor een passende muzikale omlijsting.

Faithfulls liefde voor de poëzie is geenszins nieuw. Als kostschoolmeisje viel zij, afkomstig uit een artistiek en academisch milieu, al voor de dichters van wie ze op She walks in beauty werk voordraagt. En in haar carrière als zangeres waren er eerder aanknopingspunten met de literatuur. Ze zette vaker gedichten op muziek en in 2008 ondernam ze een tournee waarin ze, begeleid door de Franse cellist Vincent Ségal, sonnetten van Shakespeare voordroeg.

Muzikaal zweefvliegen

Ségal is ook te horen op She walks in beauty. Ook Nick Cave en Brian Eno leveren bijdragen, maar de muziek op het album is vooral het werk van Warren Ellis. Van de filmsoundtracks die hij samen met Cave maakte en zeker van Caves twee jaar geleden verschenen album Gostheen, weten we dat Ellis goed is in muzikaal zweefvliegen. Hier leeft hij zich uit in grotendeels elektronische soundscapes die soms neigen naar ambient en zelfs new age.

Structuur valt in die muziek nauwelijks te ontdekken, maar de klanken zijn aangenaam en rustgevend. Maar het is vooral Faithfull zelf die de aandacht opeist. Als het haar bedoeling is ook ons aan de Britse poëzie te krijgen, dan werkt dat goed. She walks in beauty is de plaat waarbij je voor je het weet – zo verging het in elk geval deze luisteraar – uren lang negentiende-eeuwse Engelse dichters aan het googelen bent.

Gesproken woord

Marianne Faithfull
She walks in beauty
(BMG)

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden