PlusGallery Viewer

Marian Hogeslag: ‘Minder kunst kopen lukt me gewoon niet’

Wat vinden kunstliefhebbers mooi? Waar kopen ze kunst, en vooral: wat kopen ze? Marian Hogeslag (54), partner bij beleggingsadviesbureau Double-Dividend, komt graag in kunstenaarsateliers.

Manuela Klerkx en Oscar van Gelderen
Anneke Eussen, Time-lapse (2019), galerie Fontana. Beeld FOTO GALLERY VIEWER
Anneke Eussen, Time-lapse (2019), galerie Fontana.Beeld FOTO GALLERY VIEWER

Wat betekent kunst voor u?

“Kunst brengt mij veel plezier, ik geniet er intens van. Ik vind dat kunst een belangrijke maatschappelijke functie vervult, omdat het aanmoedigt tot een gesprek, discussie uitlokt en werelden verbindt. Het leven van een kunstenaar vind ik vaak fascinerend, misschien omdat het zo verschilt van mijn leven.”

Heeft u kunst van huis uit ­mee­gekregen?

“Ik heb zelf mijn pad moeten vinden. Mijn ouders hebben een paar mooie schilderijen en wat antiek, maar zijn geen verzamelaars. Wel heb ik van huis uit meegekregen om voor kwaliteit te gaan.”

Waar haalt u uw informatie over het wel en wee in de kunstwereld vandaan?

“Ik ga naar heel verschillende beurzen, zodat ik over de hele breedte dingen meekrijg. Ik lees verder een aantal kunstbladen, zoals See All This en het vernieuwde Tableau, om op de hoogte te blijven.”

Waar bekijkt u het liefste kunst?

“Ik ga liefst naar musea en beurzen. In de praktijk ga ik altijd naar dezelfde galeries, zoals Galerie Fontana en Galerie Rob Koudijs (sieraden). Verder kom ik graag in het atelier van de kunstenaars.”

Hoe vaak per jaar koopt u kunst?

“Ik koop tien tot vijftien werken per jaar. Ik probeer al jaren te minderen, maar dat lukt niet. Bij voorkeur koop ik uniek werk.”

Waar koopt u dan: in de galerie, op een kunstbeurs, op een veiling of online?

“Ik word vaak geattendeerd op een kunstenaar op een kunstbeurs of in een galerie. Maar het komt steeds vaker voor dat ik een werk pas daadwerkelijk koop als ik het atelier van de des­betreffende kunstenaar heb bezocht. De galeriehouder gaat dan vaak mee en mijn ervaring is dat zij een atelierbezoek erg waarderen.”

Is het belangrijk dat u en uw partner het altijd eens zijn over een aankoop?

“Wij kopen onafhankelijk van elkaar. Dat geeft ons energie en maakt de verzameling spannender. Mijn partner is verzamelaar van glas. Hij kwam ooit met een groot – uniek – hoofd van Bertil Vallien thuis. Ik vond het vreselijk, maar toen ik het verhaal erachter hoorde en het maar lang genoeg in de kamer stond, begon ik steeds mooier te vinden. Dat had ik dus gemist als hij het niet had gekocht.”

Is er een galerie waarmee u een speciale band heeft?

“Met Galerie Fontana heb ik een speciale band. Mijn eerste contact met hen was op een beurs, de KunstRai. Ik wilde iets hebben wat helaas al verkocht was. Uiteindelijk ging ik met iets anders naar huis. Sinds die tijd hebben wij een warme vriendschap opgebouwd.”

Als u een onbeperkt budget had, van wie zou u dan een werk aankopen?

“Ik liep een paar jaar geleden op de Biënnale van Venetië en zag daar werk van Huma Bhabha. Ik was direct verkocht, al was ik nog zo naïef om te denken dat ik haar zo ongeveer had ontdekt. Sinds die tijd heeft ze alleen maar meer momentum gekregen en zijn de prijzen verder gestegen. Maar als het aan mij ligt komt er vroeg of laat een beeld van haar in mijn huis.”

Wie zijn uw favoriete kunstenaars?

“Ik ben fan van Heringa/Van Kalsbeek, vooral van de grote werken – wat mij betreft: hoe ‘bloediger’ hoe beter. Dit kunstenaarsduo verlegt continu zijn grenzen.”

“De kleine werken van Raquel van Haver vind ik ook zeer krachtig. Hoe donkerder en dikker de structuur, hoe beter.”

“Anneke Eussens laatste serie werken, gemaakt van oude autoramen, is erg verrassend. Ze is iemand om in de gaten te houden.”

Een langere versie lezen of zelf kunst kopen? www.galleryviewer.com

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden