PlusInterview

Margriet van der Linden: ‘Er is nu ruimte voor langere gesprekken’

Een talkshow voorbereiden op afstand, Margriet van der Linden weet er inmiddels alles van. Ze begint maandagavond na een heleboel videovergaderingen aan het derde seizoen van M. Wees gerust: ‘Het wordt meer dan corona.’

Alexander van Eenennaam
Margriet van der Linden: ‘Net als van iedereen wordt van ons lenigheid verwacht.’ Beeld Ernst Coppejans
Margriet van der Linden: ‘Net als van iedereen wordt van ons lenigheid verwacht.’Beeld Ernst Coppejans

Ook Margriet van der Linden (50) hoort het in haar omgeving: mensen raken coronamoe en zien op tv graag andere onderwerpen passeren. Ze krijgt appjes van ‘allerlei mensen, rijp en groen’. “‘Alsjeblieft, breng ook iets anders dan corona.’ ‘I feel your pain,’ antwoord ik dan. Gelukkig is dat ook precies onze bedoeling: een mooi pakketje leveren met een goede mix.”

Van der Linden krijgt de bijna ondankbare taak om elke werkdag om zeven uur op NPO 1 in het gat te duiken dat Matthijs van Nieuwkerk en DWDD vrijdag achterlieten. Ze zit ook letterlijk op dezelfde plek: dit weekeinde is de studio in de Westergasfabriek omgebouwd voor haar programma, dat in juni langer doorgaat omdat het EK voetbal is afgelast.

Nu was Van der Linden met M al gewend Van Nieuwkerk af te lossen, maar zo nadrukkelijk als dit keer is de DWDD-schaduw nog niet aanwezig geweest. De afgelopen weken klonk uit allerlei hoeken de roep dat Van Nieuwkerk moest doorgaan met zijn troostrijke televisie.

“Dat snap ik heel goed,” zegt Van der Linden, die dat niet persoonlijk opvat. “DWDD is in vijftien jaar een vast anker voor mensen geworden en uitgerekend in deze tijd moeten ze dat loslaten. Het is het gevoel: we zitten in een crisis en als DWDD ook nog stopt, gaan we eraan.”

Videovergaderingen

Zo’n vaart zal het niet lopen als het aan Van der Linden en haar redactie ligt, die de laatste tijd niet fysiek bij elkaar konden komen om zich voor te bereiden; dat deden ze met vele videovergaderingen. “Wat daarin vaak terugkwam, was het begrip troost. Precies dat wat ook DWDD zo waardevol maakte de laatste weken. Wij gaan dat op onze eigen manier doen, maar we trekken de troost wel door.”

Zoals de kijkers bij studioprogramma’s met publiek inmiddels gewend zijn geraakt, zal ook M er anders uitzien. “Ook bij ons geen volle talkshowtafel helaas,” zegt Van der Linden, die niettemin gewoon kan aanschuiven aan haar gebruikelijke tafel. “Dat is een fors ding, waar we met een paar mensen tegelijk nog steeds genoeg afstand kunnen houden. Ook wij weten nog niet of alle gasten kunnen of willen komen.

Ongetwijfeld zullen we ook mensen via een videoverbinding in de uitzending halen. En als we nu minder gasten kwijt kunnen, ontstaat ruimte voor langere gesprekken. In deze periode hebben we gezien hoe belangrijk kennis is. Ik verheug me op gesprekken met mensen die hun kennis op welk vlak dan ook willen delen. Het wordt meer dan corona.”

Plannen in de prullenbak

Frustrerend was het om allerlei plannen rond onder meer het afgelaste Songfestival in de prullenbak te moeten gooien. “We hadden al het een en ander opgetuigd en er zijn meer ideeën die we niet kunnen uitvoeren. Ik ga niet zeggen welke, want misschien komen ze nog eens van pas. Intussen wordt daardoor van ons allemaal veel lenigheid verwacht. Maar geldt dat niet voor iedereen in dit land?”

Van der Linden kon de laatste dagen niet veel anders doen dan goed op zichzelf passen. Voor de gastvrouw is het meest onschuldige verkoudheidje in deze tijd al desastreus: dan mag ze het huis niet uit. “Dat is zo, maar ik heb er alles aan gedaan. Ik ben een keurige binnenblijver, ik ga niet meer naar de supermarkt. Hoe jammer de styliste en ik het ook vinden: ik kan geen pakken doorpassen zoals gebruikelijk, maar heb ze per koerier thuis laten afleveren. Dat is best nog redelijk overzichtelijk en gelukkig goed te organiseren, maar al met al is de opmaat naar een nieuw seizoen totaal anders, en onttakeld.”

Op de redactie geldt een coronaprotocol. “Atypisch voor een nieuwsredactie, waar iedereen vrolijk door elkaar loopt en je vaak even letterlijk de koppen bij elkaar steekt om een onderwerp door te spreken. De koppen bij elkaar steken is er echt niet meer bij. En de visagist, die mij met alle veiligheidsmaatregelen van dien klaarmaakt voor de uitzending, poedert niet nog even een gast bij, dat doen anderen nu. Krijgt een virus dan toch vat op mij, dan is dat buiten mijn macht.”

“Natuurlijk kan ik ook bezorgd zijn, alleen moet ik mezelf dwingen het los te laten en denken: weet je wat jij gaat doen? Met veel plezier gewoon beginnen aan het derde seizoen van M, alleen in buitengewone omstandigheden.”

M, vanaf maandagavond elke werkdag om 19.00 uur op NPO 1

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden