PlusInterview

Margot Vanderstraeten: ‘Het schrijven aan Minjan was mijn Joodse penicilline’

Margot Vanderstraeten (53) schreef Minjan, het vervolg op haar bestseller Mazzel tov over de wereld van orthodoxe Joden in Vlaanderen.

Annet de Groot
Margot Vanderstraeten. Beeld Tom Van Nuffel
Margot Vanderstraeten.Beeld Tom Van Nuffel

“In mijn boek Mazzel tov uit 2017 beschrijf ik de vriendschap tussen mij en een streng religieus Joods gezin. Als werkstudente begeleidde ik de kinderen zes jaar lang elke dag met hun huiswerk, behalve op sjabbes. Zo kreeg ik als niet-gelovige met een katholieke achtergrond een intiem kijkje in hun dagelijks bestaan, gebruiken en rituelen. Ik had nooit bedacht dat ik iets moest met die periode, tot ik in 2015 op weg naar de Frankfurter Buchmesse naast Adriaan van Dis in het vliegtuig belandde. We raakten aan de praat en hij zei: ‘Over die jaren heb je toch wel een boek geschreven, mag ik hopen?’ Intussen zijn er 60.000 verkocht, werd het meermaals bekroond en is het in diverse talen vertaald. Ontmoetingen, ook als ze kort zijn, kunnen een mensenleven veranderen.”

Heilzame kippensoep

“Door de lezingen voor Mazzel tov kwam ik in contact met andere Joden. Vooral de orthodoxen hadden een uitgesproken mening over het boek. Zo leerde ik nieuwe families kennen, die mij uitlegden hoe ‘bij hen thuis’ het Jodendom wordt beleefd: van het hebben van twee keukens tot het totaal blokkeren van alles wat niet religieus Joods is. Ik kwam Joden tegen die wel wisten hoe gruwelijk de Shoah was, maar nog nooit één kampfoto hadden aanschouwd. Deze mensen beschrijf ik in Minjan.”

“De geslotenheid van de gemeenschap was al een obstakel, daar kwam corona bovenop. Alsof dat niet genoeg was, kreeg mijn echtgenoot kanker. Ik heb dat bewust met niemand gedeeld, het leven was zonder kanker al ingewikkeld genoeg. Gelukkig is de behandeling goed aangeslagen, wellicht dankzij de vele liters heilzame kippensoep, de Joodse penicilline. Die kreeg ik van Leah, een van de weinigen die wel van mijn mans ziekte wist, hoewel het volgens haar aan haar gebeden lag.”

“Ik houd van echte ontmoetingen en dat aspect verdween in die maanden. Het schrijven aan Minjan heeft mij op de been gehouden, dat was míjn Joodse penicilline.”

“De vrouw die mijn hart heeft gestolen – in het boek heet ze Esther, – ontmoette ik op zo’n Mazzel tov-lezing. Zij is heel gelovig, maar nieuwsgierig en krachtig genoeg om binnen de beperkingen van haar geloof een weg te vinden waarop zij met mij kan omgaan. Zij neemt het eerste exemplaar in ontvangst. Ik voel dat zij een verlangen heeft om meer te weten te komen over mij en hoe ík leef, maar ja, zoiets doet een vrome Jood niet. Ze gelooft heilig in de noodzaak van taboes en we redetwisten bij elke ontmoeting. Ik hoop dat ik haar liefdevol heb geportretteerd. Zij draagt het boek.”

Minjan (Atlas Contact) € 22,99.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden