PlusGallery Viewer

Margitte Verwoerdt: ‘Uniek of oplage, mij maakt het niet uit’

Wat vinden kunstliefhebbers mooi? Waar kopen ze kunst en vooral: wat kopen ze? Margitte Verwoerdt – kunsthistorica, adviseur en curator – houdt van iconische werken uit alle tijden.

Manuela Klerkx en Oscar van Gelderen
De foto (Daisy) Last Child in the Woods (2017) van Melanie Bonajo. Beeld Melanie Bonajo/ AKINCI
De foto (Daisy) Last Child in the Woods (2017) van Melanie Bonajo.Beeld Melanie Bonajo/ AKINCI

Wat betekent kunst voor u?

“Alles, het is mijn passie en mijn werk. Het is een zegen zo van je werk te kunnen genieten. Het brengt ook een bepaalde levensstijl met zich mee: ik reis veel naar kunstbeurzen, biënnales, tentoonstellingen of bezoek kunstenaars.”

Heeft u kunst van huis uit meegekregen?

“Ik ben ermee opgegroeid. Mijn waren liefhebbers. Geen grote verzamelaars, maar ze kochten kunst met beleid en passie, dus ik werd naar musea en galerieën meegenomen, en vond dat als kind al heel leuk.”

Waar haalt u uw informatie over het wel en wee in de kunstwereld?

“Uit alle mogelijke bronnen. Ik ben een spons en heb een open vizier. Ik hoor veel in de wandelgangen van particulieren, connecties in de museale wereld, andere adviseurs, van kunstenaars en ontvang veel mailings van galeries. Daarnaast lees ik de kunstpagina’s van The New York Times en kijk ik online op Artsy, Artnet en Instagram.”

Waar bekijkt u het liefste kunst?

“Overal. Het gaat mij om de fysieke ervaring van kunst. Het ligt helemaal aan de kunst of het überhaupt online tot zijn recht komt. Kunst kan mij overal raken, maar meestal kun je het fysiek pas echt goed beoordelen. Dit geldt uiteraard niet voor fotografie.”

Hoe vaak per jaar koopt u kunst?

“Dat wisselt, maar het aantal werken per jaar neemt wel toe! Uniek of oplage, het maakt mij niet per se uit. Fotografie is natuurlijk bijna altijd een oplage, dan koop ik wel graag werk uit kleinere oplages. Dus eigenlijk zo uniek mogelijk. Mijn laatste aankoop was op Art Rotterdam dit jaar, een video­still van Kate Cooper.”

En waar koopt u dan: in de galerie, op een kunstbeurs, op een veiling of online?

“Galerie, beurs, veiling en soms bij de kunstenaar. Nog niet online.”

Moeten u en uw partner het altijd eens zijn over een aankoop?

“Wie betaalt, bepaalt, haha! Ik ben de kunstexpert thuis en ik koop wat ik wil of goed acht. Mijn partner vertrouwt op mijn kijk. Ik vind het leuk om zijn mening te horen, dat zie ik als een frisse blik.”

Is er een galerie waar u een speciale band mee heeft?

“Ik vind het lastig om daar uitspraken over te doen. Ik heb een speciale band met veel galeries in binnen- en buitenland en blijf daar vanwege mijn werk zo neutraal mogelijk over.”

Als u een onbeperkt budget had, van wie zou u dan een werk aankopen?

“Dat is moeilijk kiezen. Om wat voorbeelden te noemen: een Carravaggio, een dripping schilderij van Jackson Pollock, een Willem de Koning, Mark Rothko, Anselm Kiefer, een marmeren beeld van Anish Kapoor, of een haai van Damien Hirst... Ik houd van iconische werken uit alle tijden!”

Wie zijn uw favoriete kunstenaars?

“Thomas Struth vind ik een topfotograaf. Hij werkt seriematig en construeert echt een bepaald beeld, zonder dat het vooral om de enscenering gaat.”

“Rafael Rozendaal is een kunstenaar van het digitale tijdperk. Hij creëert op eigenzinnige wijze websites die voortdurend nieuwe constellaties van abstracte vormen tonen.”

“Melanie Bonajo maakt prachtige foto’s en video’s, en richt zich op respect voor de aarde, mens en dier. Ze wil haar publiek inspireren tot bezinning ten aanzien van onze relatie met de natuur.”

Een langere versie lezen of zelf kunst bekijken? www.galleryviewer.com

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden