Plus

Marco Bakker over het ongeluk dat hij veroorzaakte: ‘Ik dronk 2 glazen wodka. Dat was mijn enige fout’

Journalist Harry Nijen Twilhaar schreef een boek over bariton Marco Bakker (82), die een succesvolle carrière zag stokken vanwege een door hem veroorzaakt dodelijk ongeluk.

Alexander van Eenennaam
null Beeld Hollandse Hoogte /  ANP Kippa
Beeld Hollandse Hoogte / ANP Kippa

Voor het eerst in 23 jaar komt Marco Bakker (82) terug op het dodelijke auto-ongeluk dat hij veroorzaakte in oktober 1997 in de Amsterdam Arena.

De bariton reed na een feestavond een 38-jarige vrouw aan die later in het ziekenhuis overleed. ‘Die fatale avond kan ik me nog steeds helder voor de geest halen,’ zegt Bakker in zijn autobiografie, die dinsdag is uitgekomen.

De zanger gaf destijds kort na het drama aan De Telegraaf een eenmalig interview, waarin hij vertelde dat een technisch mankement aan de cruisecontrol van zijn auto ertoe had geleid dat hij met hoge snelheid over het parkeerdek was geschoten.

In het boek Marco Bakker – Het complete verhaal beschrijft hij wat er gebeurde. ‘Mijn auto sloeg plotseling op hol. (…) Aan dat moment heb ik traumatische herinneringen overgehouden. Ik zag voor me een groep kinderen lopen die ik op het nippertje kon ontwijken. Vervolgens reed de auto in volle vaart op twee pilaren af. Tijdens die laatste seconden, voordat mijn auto tegen een portiersloge op de tweede ring tot stilstand kwam, zag ik twee mensen voor me. De klap die daarop volgde, zal ik nooit meer vergeten. Het was afschuwelijk.’

Technisch defect

De rechter veroordeelde Bakker een jaar na het ongeval wegens dood door schuld tot 240 uur dienstverlening en een jaar rijontzegging. Volgens de rechtbank ontbrak elk bewijs voor een technisch defect en bovendien had Bakker te veel alcohol genuttigd. Omdat de bloedproef te laat was afgenomen, kon deze niet meer als bewijs dienen, maar de rechter liet het wel meewegen.

Bakker schrijft in zijn boek dat hij die middag twee glazen wodka had gedronken. ‘De enige fout die ik heb gemaakt,’ stelt Bakker, die nog altijd overtuigd is van de defecte cruisecontrol.

Harry Nijen Twilhaar, Marco Bakker, het complete verhaal (Prometheus), €19,99

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden