Gallery Viewer

Marc-Jan van Laake: ‘Kunstenaars geven nieuwe inzichten’

Wat vinden kunstliefhebbers mooi? Waar kopen ze kunst en vooral: wat kopen ze? Kunstadviseur Marc-Jan van Laake ‘wast’ zijn ogen graag in musea. ‘Het allerbeste werk is niet in de kunstmarkt te zien.’

Manuela Klerkx en Oscar van Gelderen
Rezi van Lankveld: EenTweeDrie, 2015. Galerie: Annet Gelink.  Beeld Michel Claus
Rezi van Lankveld: EenTweeDrie, 2015. Galerie: Annet Gelink.Beeld Michel Claus

Wat betekent kunst voor u?

“Ik geniet enorm van wat andere mensen maken. Ik heb altijd geloofd dat een kunstenaar over een bijzondere antenne beschikt, het zijn mensen die ons ‘gewone stervelingen’ op andere gedachten kunnen brengen en nieuwe inzichten kunnen geven.”

Kreeg u kunst van huis uit mee?

“Mijn moeder heeft een zeer goed oog voor mooie zaken. Zij nam mij al vroeg mee naar musea en rommelmarkten. Haar budget was beperkt, maar ze heeft een voortreffelijke smaak en heeft mij iets meegegeven waar ik nu veel plezier van beleef.”

Waar haalt u uw informatie over het wel en wee in de kunstwereld vandaan?

“Een beetje standaard misschien: rondlopen en zelf kijken, tijdschriften lezen, krantenrecensies. En ik deel al meer dan vijftien jaar visitekaartjes uit van mijn adviesbureau, dan krijg je dagelijks een ongelofelijk grote hoeveelheid e-mails binnen met ‘aanbod’. Mijn kinderen zagen pas op mijn telefoon dat ik 20.000 ongelezen mailtjes had staan.”

Waar bekijkt u het liefste kunst?

“In een museum! Als je jaren kunst koopt, loop je ook veel rond op beurzen of kijkdagen van veilingen. De kans bestaat dan dat je de verkeerde standaarden gaat aanleren. Over het algemeen is het allerbeste werk te zien in musea en niet in de kunstmarkt. Ik ‘was’ er graag mijn ogen.”

Marc-Jan van Laake Beeld
Marc-Jan van Laake

Hoe vaak per jaar koopt u kunst?

“Beroepsmatig koop ik wekelijks kunst. Idealiter uniek werk en geen oplages. Bij interessante grafiek – waar de druktechniek echt iets toevoegt en geen chique manier van reproduceren is – heb ik geen moeite met oplages. Verder koop ik al jaren vintage fotografie, daar is de oplage vaak totaal onduidelijk en kijk je vooral naar de afdruk zelf. Mijn laatste privéaankoop is een gesigneerde foto van David Seymour, die onlangs een grote tentoonstelling had in het Joods Historisch Museum.”

En waar koopt u dan: in de galerie, op een kunstbeurs, op een veiling of online?

“Overal, werkelijk overal.”

Is het belangrijk dat u en uw partner het altijd eens zijn over een aankoop?

“Wij hebben lang geleden besloten dat we ieder onze eigen aankopen kiezen, maar praten er wel veel over. Krampachtig de middenweg zoeken leidt tot compromis-stukken en dan is niemand echt blij. Grappig genoeg koopt mijn partner heel vrij en origineel. Er is nog geen moment geweest dat ik niet kon leven met haar aankopen, hoewel ik best sturend kan zijn in het voortraject…”

Is er een galerie waar u een speciale band mee heeft?

“Ik vind een speciale band een groot woord, maar Fons Welters verdient een vermelding voor de prachtige, compromisloze shows die ik daar door de jaren heen zag.”

Als u een onbeperkt budget had, van wie zou u dan een werk aankopen?

“Het gezicht op Delft van Vermeer, te bezichtigen in het Mauritshuis. Behoeft weinig uitleg, ga er maar voor zitten. Of een Jan van Eyck, liefst het portret van Arnolfini en zijn vrouw.”

Wie zijn uw favoriete kunstenaars?

“Robert Zandvliet, een klassieke Hollandse schilder. Hij werkt gestaag aan een overtuigend oeuvre. Rezi van Lankveld is heel oprecht in haar zoektocht. Ik volg haar al jaren, en vind haar ontwikkeling prachtig. Carel Visser is voor mij de belangrijkste naoorlogse Nederlandse modernistische beeldhouwer. Zijn werk heeft altijd een imperfect randje, waardoor het spannend en houdbaar blijft.”

Een langere versie lezen of zelf kunst bekijken? galleryviewer.com

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden