PlusHolland Festival

Mapa Teatro maakt nieuwsgierig naar meer uit Colombia

Hans Smit

Eén uur en zes minuten. Zo lang duurt volgens het programma de eerste kennismaking van Nederland met Mapa Teatro uit Colombia. Tijdens het Holland Festival tonen ze Los Incontados: un tríptico, een drieluik, een soort ‘best of-montage’ van drie langere voorstellingen die ze maakten over geweld in hun land.

Dat is er in overvloed. Arme Colombianen: militaire dictaturen, de Farc en het drugsgeweld van Pablo Escobar. In Los Incontados de vermisten) is het geweld onzichtbaar. Dat gaat subtiel (en soms ook wat minder subtiel) verscholen in grotendeels tekstloze taferelen van het dagelijks leven, ondersteund door een soundtrack met geluiden en radioflarden, die het verloop (en ook die merkwaardige exacte lengte) dicteert. Terugkerend element is een vrouwenstem die uitroept om ‘met het carnaval te stoppen en nu echt de revolutie te beginnen’. Maar die revolutie wil maar niet komen, de energie ontbreekt, lijkt Los Incontados te willen tonen.

Zo zien we een prachtig gestileerde jarenzestighuiskamer. Een groepje kinderen en volwassenen luistert stoïcijns rond de radio naar dreigende en opruiende nieuwsberichten over een op handen zijnde volksopstand. Eén klein meisje als allegorie van de onschuld zal als enige tot het eind in die huiskamer achterblijven.

Achter haar is dan inmiddels een soort pandemonium ontstaan, een kruising tussen een schilderij van James Ensor, met naargeestig gemaskerde carnavalfiguren, en een avondje Wim T. Schippers. Het is opgelegde vrolijkheid met dreigend geweld.

Er is die oude uitgebluste muzikant die nog voor Escobar schijnt te hebben opgetreden, maar ook een bomaanslag overleefde. Drugsbaas Escobar zien we zelf terwijl hij alvast de toespraak oefent voor als hij eenmaal president zou zijn geworden. Intussen nemen de varens uit zijn jungle de huiskamer in, een wat simplistische illustratie van hoe onder- en ­bovenwereld in het getergde Colombia samenvallen. Schoonheidsfoutje. Verder maakt Los Incontados: un tríptico wel nieuwsgierig naar meer van deze makers uit dat getergde land.

Holland festival – theater
Los Incontados: un tríptico
Door Mapa Teatro
Gezien 31/5, ITA

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden