'Manning schond vertrouwen uit eigenbelang'

De Amerikaanse militair en klokkenluider Bradley Manning heeft uit eigenbelang het vertrouwen van zijn land geschonden. Door documenten over de oorlogen in Irak en Afghanistan te lekken, wilde hij bekend worden. De Amerikaanse vlag betekende niets voor hem. Dat heeft de militaire aanklager majoor Ashden Fein donderdag gezegd bij het begin van de slotpleidooien in het proces tegen Manning (25).

Bradley Manning donderdag bij aankomst bij de militaire rechtbank. Beeld reuters
Bradley Manning donderdag bij aankomst bij de militaire rechtbank.Beeld reuters

Manning wordt er onder meer van beschuldigd 250.000 e-mails van diplomaten en 500.000 gevechtsrapporten over Afghanistan en Irak in 2009 en 2010 te hebben doorgespeeld aan onthullingssite WikiLeaks. De rechtszaak loopt al zeven weken. Manning wordt beschuldigd van verraad en het helpen van de vijand. Hij was, toen hij de documenten aan Wikileaks doorspeelde, informatie-analist bij het Amerikaanse leger in Irak. Manning kan levenslang krijgen.

Piekerende soldaat
Fein stelt dat Manning geweten heeft dat het materiaal terecht zou komen bij Al-Qaida, inclusief topman Osama bin Laden. Manning was ook niet de naïeve, piekerende soldaat zoals zijn raadslieden beweren. De aanklager liet een foto zien uit 2010 van een glimlachende Manning en stelde dat dit de man was die geheime rapporten naar Wikileaks verzond met de toevoeging 'en een fijne dag toegewenst'.

De majoor zei verder dat Manning weliswaar een metalen plaatje om zijn nek droeg met de tekst 'humanist' erop 'maar de enige mens waar Manning ooit om gaf was hijzelf'.

Aanklachten
Vorige week werd het horen van de getuigen in het proces afgerond. Donderdag heeft de rechter eerst een oordeel gegeven over verzoeken van Mannings raadslieden om vijf aanklachten wegens diefstal tegen hun cliënt te laten vallen. De magistraat wees dat af. Het ging om het ontvreemden van boodschappen die Amerikaanse diplomaten aan het ministerie van buitenlandse zaken zonden, gevechtsrapporten uit Irak en Afghanistan, inschattingen van het gevaar dat individuele gevangenen in Guantanamo Bay vormden en e-mailadressen van militairen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden