PlusTheaterrecensie

Man en vrouw zijn er nog lang niet, laat De Verleiders Female zien

In De Verleiders Female hebben vijf vrouwen het over de positie van de vrouw. Ze werpen een interessante vraag op: zou de wereld er heel anders uitzien als niet mannen, maar vrouwen het voor het zeggen hebben?

Scène uit De Verleiders Female. Beeld Raymond van Olphen

Nadat de mannen zes voorstellingen lang onderwerpen als vastgoedfraude, de gezondheidszorg en privacy tackelden, is er nu De Verleiders Female. Daarin hebben vijf vrouwen het over, jawel, de positie van de vrouw.

Het is iets wat de actrices direct aankaarten. Want hoezo is gendergelijkheid een vrouwenissue? In een geestige imitatie fantaseren ze hoe de mannen het zouden aanvliegen, om dan te concluderen dat ze het zelf beter kunnen.

Het concept van de voorstellingen van De Verleiders is inmiddels vertrouwd: een avond ergens tussen theater en college in, gebaseerd op veel research. Het gaat over loonkloven, babyboetes, het Smurfinprincipe, de male gaze. Alles in een rap tempo, met een mengeling van humor en verontwaardiging gebracht.

Hier en daar wringt het wanneer feiten en wetenswaardigheden in de dialogen iets te opzichtig in de dialogen zitten verwerkt, waardoor de voorstelling het best werkt in de met veel overtuiging gebrachte, meer collegeachtige scènes. Zoals wanneer Jelka van Houten losgaat op het gebrek aan aandacht voor het vrouwenlichaam in de gezondheidszorg, waarna een meerkeuzequiz volgt over het vrouwelijk geslachtsorgaan.

Die stukken worden afgewisseld met scènes in een illegale bar, een mancave waar mannen nog man kunnen zijn. Vooral Stephanie Louw­rier blinkt hier uit als de constant zijn mannelijkheid benadrukkende John.

De vijf spelen ook topvrouwen die nu de scepter zwaaien en dat minstens zo platvloers blijken te doen als hun mannelijke tegenhangers. Het is jammer dat die scènes spaarzaam zijn en niet verder uitgewerkt, omdat ze een interessante vraag opwerpen: zou de wereld er wel heel anders uitzien als niet mannen, maar vrouwen het voor het zeggen hebben?

Uiteindelijk, zo betoogt De Verleiders Female, wint niemand bij het patriarchaat. Of beter gezegd: iedereen wint bij een gelijkere machtsverdeling. Maar de voorstelling toont ook dat daarvoor nog een lange weg te gaan is. Dat bewijst ze eigenlijk al met haar bestaan.

De verleiders – female

Door Stephanie Louwrier, Jelka van Houten e.a.
Gezien 6-11, DeLaMar
Te zien in aldaar t/m 10-11

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden