Plus

Malligheid met selfiesmaakje

'Art selfies' noemt modeontwerper Diederik Verbakel de portretten die hij plaatst op Instagram. Een nieuwe serie ter gelegenheid van de Pride is een eerbetoon aan performancekunstenaar Leigh Bowery.

Een foto uit de nieuwe serie ter ere van Leigh Bowery. Beeld Diederik Verbakel
Een foto uit de nieuwe serie ter ere van Leigh Bowery.Beeld Diederik Verbakel

Het begon in Thailand. Voor zijn werk als modeontwerper en -consultant reist Diederik Verbakel (40) de hele wereld over. Hartstikke leuk, maar soms zit hij zich in een verre hotelkamer of tijdens de zoveelste vliegreis ook wel eens stierlijk te vervelen.

"Ben je weleens in Thailand geweest?" vraagt Verbakel. "En had het hotelpersoneel toen ook van die kunstwerkjes van de badlakens en handdoeken gevouwen?"

De ontwerper trof in Bangkok op zijn hotelbed niet alleen een tot zwaan gevouwen handdoek, maar zelfs een complete olifant. "Uit verveling heb ik zo'n ding op mijn hoofd gezet. Eens kijken hoe dat stond. Met een beetje schikken hier en daar leek ik wel zo iemand op een zeventiende-eeuws schilderij. Dat is toen een hele serie selfies geworden: Thai Towel Rembrandts."

Daarna had Verbakel de smaak te pakken. In hotelkamers maar ook in vliegtuigen gemaakte foto's waarop hij zich had aangekleed met wat er ter plekke ook maar voorhanden was, plaatste hij eerst op Facebook.

Later creëerde hij er - à la Kim Kardashian, zegt hijzelf - een speciaal Instagramaccount voor, dat vooral populair is bij collega's uit de modewereld. Op de meest recente editie van Amsterdam Fashion Week werden Verbakels tentoongesteld op een grote muur op het terrein van de Westergasfabriek. "Echt iedereen kwam erlangs."

Fotograferen, wel een gedoe
De term art selfies klopt niet helemaal, want Verbakel neemt de foto's niet eigenhandig. Hij laat ze maken door Marieke Holthuis, zijn partner in het modelabel Died.

"Die eerste foto's met die handdoeken maakte ik nog helemaal zelf. Later gaf ik de camera aan Marieke. Het is toch wel een gedoe, jezelf fotograferen. Ik liet voortdurend van alles uit mijn handen vallen. Als Marieke fotografeert, kan ik me ook beter concentreren op het poseren." Dat klinkt allemaal heel serieus, maar de Instagramfoto's van de verklede Verbakel zijn vooral grappig.

Het materiaal voor zijn verkleedpartijen is nooit kostbaar. "Ik gebruik wat ik tegenkom. Kussentjes in een vliegtuig bijvoorbeeld. En op een strand in Italië zijn we aan de slag gegaan met afval dat daar lag."

Verbakel werkt vooral in series, die soms een ode aan een kunstenaar zijn. "Ik heb een Mondriaanserie, maar ook een reeks die verwijst naar de Japanse stipjeskunstenares Yayoi Kusuma. En die foto's waar ik allemaal groente en fruit op mijn hoofd heb, zijn geïnspireerd door de Italiaanse renaissanceschilder Arcimboldo."

null Beeld Diederik Verbakel
Beeld Diederik Verbakel

Zijn nieuwste serie ter gelegenheid van de komende Pride is een eerbetoon aan Leigh Bowery. Verbakel is een enorme fan van de Australische performancekunstenaar, die in 1994 overleed.

"Ik heb hem leren kennen via een Italiaanse vriendin. Toen ik het met haar had over grote persoonlijkheden, gooide ze een boek naar me: hier, je móet Leigh Bowery kennen."

Boy George
Bowery, een geliefd model van kunstenaar Lucian Freud en een goede bekende van Boy George, trad in het jaar van zijn dood nog op tijdens een Loveball in de Roxy in Amsterdam. Wie erbij was, zal nooit vergeten hoe Bowery gedurende de show een kind baarde: in het gewaad dat de toch al corpulente Australiër droeg, bleek een volwassen vrouw verborgen te zitten.

"O, dat had ik zo graag meegemaakt," zegt Verbakel. "Ik wilde al langer iets met hem doen, maar Leigh Bowery was meestal in drag en ik ben niet zo draggerig. De Pride leek me een mooie gelegenheid toch iets te maken."

"Alle attributen die ik bij deze serie heb gebruikt komen bij de Action vandaan; lekker handig, want daar woon ik naast. Zo lang de Pride duurt, plaats ik vanaf maandag elke dag een nieuwe foto uit de serie op Instagram. Nou ja, misschien dat ik er aan het eind een paar tegelijk doe, want dan moet ik zelf feesten."

Bekijk de Instagram-pagina van Verbakel op: www.instagram.com/diederik_verbakel

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden