Malevitsj: 60 miljoen dollar

Het schilderij van Malevitsj. Foto AP/Dima Gavrysh Beeld
Het schilderij van Malevitsj. Foto AP/Dima Gavrysh

NEW YORK - Het abstracte schilderij van Kazimir Malevitsj uit 1916, door het Stedelijk Museum teruggegeven aan de erven van de schilder, is verkocht voor iets meer dan 60 miljoen dollar, zo'n 45 miljoen euro. Een record voor Malevitsj.

In de goed gevulde veilingzaal van Sotheby's New York werd precies één bod op het doek uitgebracht, per telefoon. Het schilderij met vrij in de ruimte zwevende felgekleurde rechthoeken en een vierkant is waarschijnlijk gekocht door een Russische oligarch, want de telefoon werd aangenomen door de medewerkster van het veilinghuis die de contacten met de Russische klanten onderhoudt.

Op het schilderij rustte al een zogenoemd onherroepelijk bod, in de catalogus aangegeven door middel van een paardenhoef. Kennelijk had degene van het onherroepelijke bod gisteren geen behoefte over de telefonische bieder te gaan.

De erven Malevitsj kregen door een schikking eerder dit jaar vijf schilderijen uit de collectie van het Stedelijk Museum. Zij waren in Amerika een proces begonnen tegen het Stedelijk, omdat zij vonden dat het museum in 1957 onrechtmatig voor 110.000 gulden een verzameling met 68 werken van Malevitsj in Duitsland had gekocht, waaronder 28 schilderijen.

De veiling met de Malevitsj vormde de aftrap van het veilingseizoen in New York. Iedereen hield zijn adem in hoe de markt zich zou houden. Een bloedbad werd het niet, maar de prijzen lagen beduidend lager dan een jaar of een half jaar eerder en vele werken werden niet verkocht.

Sotheby's verkocht 45 impressionisten en moderne kunstwerken van de 70 die het veilinghuis aanbood. Er werd in totaal voor iets minder dan 240 miljoen dollar gekocht, terwijl Sotheby's minimaal 337 miljoen dollar had verwacht.

Werken van tot voor kort zeer begeerde meesters als Degas, Matisse, Picasso of Modigliani werden voor veel minder dan Sotheby's had ingeschat verkocht. Zo werd de Rustende danseres van Degas, afkomstig uit de collectie van Henry Kravis en zijn vrouw, voorzitter van het Museum of Modern Art in New York, verkocht voor 37 miljoen dollar, inclusief commissie. Sotheby's had een richtprijs voor de pastel van 40 miljoen dollar. Kravis kocht de ze voor 28 miljoen dollar in 1999.

De kredietcrisis heeft dus ook de kunstmarkt bereikt. De grootste misser viel de kunsthandelfamilie Nahmad ten deel. Voor hun Modigliani was geen bieder te bekennen, terwijl ze hoopten op een bod van 18 miljoen dollar. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden