Makers Soldaat van Oranje roepen op WO II-voorwerpen af te staan

De makers van de musical Soldaat van Oranje roepen het publiek op om historische voorwerpen met persoonlijke herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog af te staan.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Een selectie daarvan wordt in de loop van dit jaar in het zogeheten V-monument geplaatst naast de TheaterHangaar op voormalig vliegveld Valkenburg bij Katwijk.

De transparante driedemensionale V werd op 30 oktober 2015, tijdens het vijfjarig bestaan van de voorstelling, onthuld door burgemeesters Jos Wienen van Katwijk, Jan Hoekema van Wassenaar en Jan Rijpstra van Noordwijk. Het monument heeft de vorm van een V, bekend van het logo van de musical. Deze V staat voor victorie, voor vriendschap, vrede, vijand, verraad, verliefd, verzet, vrijheid, vlucht, veiligheid en meer.

Historische plek
De initiatiefnemers willen een blijvende herinnering achterlaten om de geschiedenis door te vertellen. Niet alleen de geschiedenis van Erik Hazelhoff en zijn vrienden, maar die van alle Nederlanders. Het Nederlands publiek wordt daarom gevraagd om een persoonlijk voorwerp, dat herinnert aan de Tweede Wereldoorlog, te doneren voor dit monument.

Het monument staat op een belangrijke historische plek. De Duitsers bombardeerden op 10 mei 1940 de vliegvelden Ypenburg, Ockenburg en Valkenburg in hun opmars naar Den Haag. Erik Hazelhoff Roelfzema groeide op in Wassenaar, studeerde in Leiden en voerde talloze van zijn landingen uit op de stranden van Katwijk en Noordwijk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden