Monarch van Desirée Dolron, 2018, galerie Hero.

PlusGallery Viewer

Makelaar Sander Wiegers: ‘Mijn collectie reflecteert mijn ontwikkeling’

Monarch van Desirée Dolron, 2018, galerie Hero.Beeld -

Wat vinden kunstliefhebbers mooi? Waar kopen ze kunst, en vooral: wat kopen ze? Makelaar Sander Wiegers (51) zou zijn verzameling het liefst 24/7 meenemen.

Manuela Klerkx en Oscar van Gelderen

Wat betekent kunst voor u?

“Ik sta er mee op en ga er mee naar bed. Het liefst zou ik mijn verzameling 24/7 meenemen. De werken zijn echter verspreid over (vakantie)huis en kantoor. Kunst geeft me nieuwe inzichten; ik denk dat mijn verzameling een goede weerspiegeling is van mijn persoonlijke ontwikkeling de laatste decennia.”

Heeft u kunst van huis uit meegekregen?

“Als nazaat van Jan Wiegers, mijn oud­oom, zou je verwachten van wel. Echter, op museumbezoek na speelde kunst – behalve architectuur – geen grote rol in mijn opvoeding. Mijn ouders verzamelden antiek en werk van Jan Toorop.”

Waar haalt u informatie over het wel en wee in de kunstwereld vandaan: krant, vakbladen, televisie, online?

“Onbewust denk ik via alle media, want in breed perspectief kun je alles terugleiden naar kunst. Bewust via krant, online en vakbladen zoals Art­Review, Blau, Artist Window, Icon en Sammler Journal.”

Bekijkt u kunst liefst in een galerie, museum, een beurs of online?

“Ik kijk bijna dagelijks op de websites van Christie’s, Sotheby’s, Phillips en Gallery Viewer. Galeries en beurzen bezoek ik één à twee keer per jaar. Verder bezoek ik graag De Ateliers en de Rijksakademie. Werk van Jean Cocteau, Kees van Dongen en Dirk Filarski vind je vooral bij veilingen.”

Hoe vaak per jaar koopt u kunst? En is dat in oplage of uniek werk?

“Kopen gebeurt voornamelijk samen met mijn echtgenoot Gabor, gemiddeld zo’n twee tot vier aankopen per jaar, en oplage of uniek maakt voor ons geen verschil. We kopen voornamelijk tekeningen, schilderijen en fotografie.”

Koop u dan in de galerie, op een kunstbeurs, op een veiling of online?

“We kopen voornamelijk bij galeries, op beurzen en op veilingen – veilinghuis AAG in Amsterdam veilt regelmatig goede hedendaagse kunst. Online hebben we nog nooit iets gekocht.”

Is het belangrijk dat u het eens bent over een aankoop?

“We moeten het werk beiden mooi vinden, anders wordt het niet aangeschaft. Voor ons is dit de manier om onze hebzucht in toom te houden.”

Met welke galerie heeft u een speciale band?

“Bij Stigter Van Doesburg hebben we een mooie collectie van Helen Verhoeven op kunnen bouwen, en bij Flatland Gallery kochten we werken van Erwin Olaf en Ruud van Empel; nu nog een mooie Guy Yanai! We vinden het geweldig hoe Ron Mandos aankomend talent met Best of Graduates een podium geeft, en bij Hero zag ik voor het eerst werk van Desirée Dolron.”

Als u onbeperkt budget had, van wie zou u dan een werk aankopen?

“Love van Jaume Plensa: de serene blik in de gezichten van de twee meter hoge, witte sculpturen van een jongen en een meisje. David Hock­neys expositie in het Van Gogh Museum was fenomenaal, en van Anish Kapoor zou ik dolgraag een donkerblauwe schaal willen bezitten.”

Wie zijn uw favoriete kunstenaars en waarom?

“We zijn grote fans van het werk van Helen Verhoeven, voor ons blijft zij een meester in het maken van kunst die wringt en schuurt, en verbanden legt tussen geschiedenis en heden.”

“Desirée Dolron s foto’s raken je tot op het bot, haar portretten kijken je aan.”

“Met zijn achtergrond als restaurateur van porselein is Bouke de Vries in staat om van brokstukken van allerlei materiaal weer nieuwe kunst te creëren.”

Een langere versie lezen of zelf kunst kopen? www.galleryviewer.nl

Sander Wiegers is makelaar, gespecialiseerd in de huizenmarkt van Amsterdam-Zuid. Beeld -
Sander Wiegers is makelaar, gespecialiseerd in de huizenmarkt van Amsterdam-Zuid.Beeld -
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden