gallery viewer

Maike Meijer: 'Galeries zijn vaak te stil, te heilig'

Wat vinden kunstliefhebbers mooi? Waar kopen
ze kunst en vooral: wat kopen ze? In de eerste aflevering van deze serie actrice en scenarioschrijfster Maike Meijer (Toren C).

Manuela Klerkx en Oscar van Gelderen
null Beeld Linda Stulic
Beeld Linda Stulic

Wat betekent kunst voor u?
"Kunst betekent voor mij vooral: iets wat me wakker schudt. Er is geen andere discipline die dat zo sterk heeft. Er is een directe connectie: er zit niets tussen mij en dat werk. En ik heb het verlangen om geraakt, verbaasd of ontroerd te worden, omdat het me inspireert."

Heeft u kunst van huis uit mee­gekregen?
"Ik heb het helemaal niet van huis uit meegekregen. Als mijn moeder zegt: 'Mijn dochter verzamelt kunst', zet ze een heel grappige kakstem op. Ik moet daar erg om lachen." Waar haal u uw informatie over het wel en wee in de kunstwereld vandaan?
"Ik ben lid van de Young Collectors Circle. Zij nemen je aan de hand mee door de wereld van galeries, ateliers, kunstbeurzen en privéverzamelaars. Ontzettend interessant en leuk. Binnenkort ga ik mee naar Art Basel en de Biënnale van Venetië."

Waar kijkt u het liefste naar kunst?
"Ik ga heel graag naar musea, minder graag naar galeries. Het is een cliché, maar als ik er binnenkom, voel ik me bekeken. Terwijl ik degene ben die wil kijken. Het is er te stil, te heilig vaak. Dan zit er iemand achter een bureautje, die je aankijkt en dan hoor ik mezelf zeggen: 'Mag ik even rondkijken?' Het is allemaal zo... ongemakkelijk."

Hoe vaak per jaar koopt u kunst?
"Ik koop gemiddeld twee tot vier keer per jaar iets, van kleine tot grotere werken. Heeft natuurlijk ook met de prijs te maken. Ik koop eigenlijk alleen uniek werk."

En waar koopt u dan: in een galerie, op een kunstbeurs, op een veiling of online?
"Ik koop soms in een galerie. Dan heb ik de betreffende kunstenaar vaak al ergens gespot en weet ik dat ik in hem of haar geïnteresseerd ben. Ik koop ook direct van kunstenaars. Op Instagram is ook veel moois te vinden."

Is het belangrijk dat u en uw partner het altijd eens zijn over een aankoop?
"Ik beslis meestal, omdat ik me er het meest mee bezig houd. Maar mijn man heeft een heel goeie blik. Die ­fileert snel. Als hij het een trucje vindt of het niet interessant genoeg vindt, zegt hij dat meteen. Heel vaak vind ik dat hij gelijk heeft. Maar er zijn ook werken die ik heb gekocht, waar hij geen zak aan vindt."

Is er een galerie waar u een speciale band mee hebt?
"LangArt in de Jordaan: dat zijn superlieve mensen. Ze zijn erg betrokken bij hun kunstenaars, maar ook bij de kopers."

Als u een onbeperkt budget had, van wie zou u dan een werk aankopen?
"Van Michaël Borremans. Die vind ik weergaloos, zo vreemd en tegelijkertijd klassiek. Zijn schilderij Sleeper is om te huilen zo mooi."

null Beeld Neo Matloga
Beeld Neo Matloga

Wie zijn uw favoriete kunstenaars?
"Neo Matloga is voor mij de bom. Toen ik voor het eerst een schilderij van hem zag, klopte alles. Het ontroerde me en ik moest lachen. Ik wilde dat werk zo graag hebben, maar helaas, het was al verkocht!"

"En Awoiska van der Molen. Zij maakt van dat stille, slapende werk, terwijl er ook gevaar in schuilt."

"Ten slotte Raquel van Haver: ik heb bij LangArt een werk gekocht uit haar Hookers in Toilets-reeks. Die bestaat uit immense werken, heel veel kleur, heel veel smerigheid, heel veel lef, maar ook vrolijkheid. Uniek. Ik ben er trots op dat ik iets van haar bezit."

Een langere versie lezen of zelf kunst bekijken? Ga naar www.galleryviewer.com

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden