Mahler Festival komt in het gedrang door coronacrisis

Wat zijn de consequenties voor het Concertgebouw nu alle concerten zijn afgelast? En gaat het Mahler Festival in mei nog wel door? Directeur Simon Reinink: ‘Er is geen tussenweg.’

Erik Voermans
Simon Reinink, directeur van het Koninklijk Concertgebouw, maakt zich zorgen om de freelance-musici. Beeld ANP - Remko de Waal
Simon Reinink, directeur van het Koninklijk Concertgebouw, maakt zich zorgen om de freelance-musici.Beeld ANP - Remko de Waal

Bij Reinink ging de rode vlag omhoog toen hem ter ore kwam dat het belangrijkste operahuis in Milaan, La Scala, vanwege de coronacrisis de deuren tot nader order sloot. “We zijn hier toen bij elkaar gaan zitten en hebben meteen een planning gemaakt,” zegt hij aan de telefoon. “Sindsdien verkeer ik in een permanente waakstand.”

“Na de persconferentie van vrijdag, toen bijeenkomsten van meer dan honderd mensen niet langer werden toegestaan, wisten we wat ons te doen stond. Ik was in zoverre blij met die maatregel, dat die tenminste duidelijk en uitvoerbaar was. We hebben ons publiek, de collega’s, de musici en andere stakeholders geïnformeerd dat alle concerten worden geannuleerd.”

“Na de persconferentie zondagavond hebben we het gebouw gesloten en is er nog verder opgeschaald. Het Concertgebouw is nu helemaal gesloten. Alleen de beveiliging, de ICT en andere cruciale bedrijfs­processen zijn nog actief. Er is geen tussenweg. De gezondheid van de mensen gaat boven alles.”

Reinink zit samen met alle andere zalen en orkesten in een appgroep, waardoor iedereen op de hoogte kan worden gehouden van de ontwikkelingen.

Kaarten

“We zijn nu in kaart aan het brengen wat de aard en de omvang van de schade is. Zolang de schade niet duidelijk is, kunnen we niet bepalen hoe we om zullen gaan met aangekochte kaarten. Daarbij maak ik me grote zorgen over de financiële positie van de freelancemusici.”

Daarbij komt ook wat Reinink betreft de overheid in beeld. “We zullen er alles aan doen om deze periode goed door te komen. Ik hoop dat de overheid zal bijspringen met de door ons aangevraagde werktijdverkorting en ondersteuning van de freelancemusici. We zijn in overleg met de minister, samen met andere branche­organisaties.”

Is het mogelijk dat het Concert­gebouw failliet gaat? “In theorie is alles mogelijk. Zelfs hele landen kunnen failliet gaan. Maar ik denk niet dat Nederland, met zijn goed gevulde staatskas, dat laat gebeuren.”

Reisbeperkingen

Hoe langer de crisis duurt, des te meer evenementen in het gedrang komen. “Alle concerten die we moeten annuleren, worden geannuleerd. Als de crisis maanden aanhoudt, behoort daar onherroepelijk ook in mei het Mahler Festival toe.”

Voor dat festival zouden orkesten als de New York Philharmonic, de Berliner en Wiener Philharmoniker en het Boedapest Festival Orkest naar Amsterdam afreizen om alle symfonieën van Mahler ten gehore te brengen. Door opgelegde reisbeperkingen en grenzen die worden gesloten is het nog maar de vraag welke orkesten kunnen komen. En mogen grote ­groepen tegen die tijd weer bijeen­komen?

Reinink wil er nog niet op vooruitlopen. “Ik ben een optimist, maar ook een realist. Als het Mahler Festival niet doorgaat, zou ik daar zeer verdrietig over zijn, omdat er jaren van voorbereiding aan is voorafgegaan. Als directeur van het Concertgebouw kun je alleen overleven als je nuchter naar de ontwikkelingen kijkt. Ik wil niet denken aan een meimaand zonder Mahler Festival. Maar als het zo is, dan is het zo.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden