Magritte sneed vermist werk zelf aan stukken

Ruim tachtig jaar lang dachten kunsthistorici dat een naaktschilderij van René Magritte vermist of vernield was. Nu blijkt dat de surrealist zijn werk zelf in stukken heeft gesneden en delen van het doek heeft overschilderd. Röntgenonderzoek van twee andere werken van de Belgische kunstenaar heeft dat bevestigd.

Redactie
'The Enchanted Pose', waarvan een foto bewaard was gebleven, zat al die tijd verborgen onder andere werken van de surrealist. Beeld Kos
'The Enchanted Pose', waarvan een foto bewaard was gebleven, zat al die tijd verborgen onder andere werken van de surrealist.Beeld Kos

Het werk 'The Enchanted Pose' werd door critici gelauwerd toen het in 1927 werd tentoongesteld, kort voordat Magritte zijn bekende schilderij 'Ceci n'est pas une pipe' maakte. In 1992 werd in de oeuvrecatalogus van Magritte gesteld dat het werk 'vermoedelijk vernietigd' was, maar er werd wel een zwart-wit foto van opgenomen.

Hand en borst
Met röntgenstralen en andere beeldtechnieken hebben kunstexperts twee delen van het schilderij ontdekt onder andere werken van Magritte. Een hand en borst uit de oorspronkelijke compositie werden teruggevonden onder 'The Portrait of 1935', een schilderij van een oog op een plak ham. Dat werk maakt deel uit van een collectie in het Museum of Modern Art in New York (MoMA).

De voeten van de naaktfiguren bleken onder 'The Red Model of 1935' te zitten, een schilderij van een paar voeten. Dat is eigendom van het Moderna Museet in Stockholm. De twee andere kwarten van 'The Enchanted Pose' zitten onder andere werken van Magritte, vermoeden experts. De ontdekking werd gedaan tijdens onderzoek voor 'The Mystery of the Ordinary, 1926-1938', de tentoonstelling die op dit moment loopt in het MoMA.

Raadsel
Waarom Magritte het schilderij in stukken sneed, zal wellicht altijd een raadsel blijven. Het werk, in neoklassieke stijl en met gelijkenissen met de naakten die Picasso in de jaren twintig maakte, heeft een minder avant-garde karakter dan Magrittes andere werken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden