PlusVoor alle leeftijden

Magneetje: korte versjes over verliefdheid, vriendschap, een nieuwe baby

Sommige kinderboeken ontstijgen de doelgroep die in de genrenaam besloten ligt. In deze rubriek licht Joukje Akveld boeken uit voor eenpubliek zonder bovengrens. Deze week: Magneetje van Milja Praagman.

Joukje Akveld
null Beeld

Wie is Milja Praagman?

Een prentenboekenmaker en illustrator. Ze illustreerde onder meer werk van Gideon Samson en Pim Lammers en haar samenwerking met Janneke Schotveld leidde recent tot succesvolle titels als Rotkat en De dappere ridster. Tot haar eigen prentenboeken behoren Nog 100 nachtjes slapen (Prentenboek van het Jaar), Omdat ik je zo graag zie (Zilveren Penseel) en Kom erbij (Prentenboek van de Kinderboekenweek).

En nu dus Magneetje.

Ja. Geen prentenboek maar een geïllustreerde dichtbundel. Geïnspireerd door een opdracht voor poëzie-uitgeverij Plint begon Praagman gedichten te schrijven bij enkele van haar eigen dierentekeningen. De gedichten bleven komen, schrijft Praagman op haar website, de tekeningen ook. Zo werd de basis gelegd voor haar poëziedebuut.

Wat maakt het boek bijzonder?

In de eerste plaats zijn dat toch de illustraties van walvissen, uilen en krokodillen. Praagmans handschrift is in de loop der jaren steeds trefzekerder geworden. Heldere vormen, uitgekiende patronen, een warm palet – dit zijn tekeningen om je in te onder te dompelen zoals de twee tevreden nijlpaarden doen in de gigantische badkuip bij het gedicht Jij en ik.

Praagman is spaarzaam met details. Toch weet ze met een enkele lijn of stip uitdrukking te geven aan een dierensnuit.

En de gedichten?

Die gaan niet over dieren, zoals je misschien zou verwachten, maar over emoties. Korte versjes over verliefdheid, vriendschap, de verwondering over een nieuwe baby. In Magneetje overheersen positieve gevoelens. Dit boek biedt geen hemelbestormende poëzie of schurende gedachten. Eerder is het een troostboek, een bundel om je aan te laven als al het andere in het leven tegenzit. En soms zit er dan ineens een glimlachregel tussen, zoals de laatste in het eerder genoemde Jij en ik. ‘Wij passen, / jij en ik. / Waar ik precies begin / ik heb geen flauw idee / maar het einde, dat ben jij. / Het kan niet anders / of wij komen uit / precies hetzelfde ei.’

Mooi voor kleuters, maar net zo goed voor jongverliefden.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden