Magische dansritmes doen alles vergeven

Deze week waan je je in het nieuwe MC Theater op het Westergasterrein in ZuidAfrikaanse sferen. Hier en in het Bijlmer Parktheater vindt de achtste editie van het Afrovibes Festival plaats, een tweejaarlijks festival rondom de podiumkunsten uit Zuid-Afrika. Volgende week toert het festival voor het eerst door Groot-Brittannië. De foyer is een Xai Xai Township lounge, waar mensen van de Afrikaanse keuken kunnen proeven, aan de muren hangt Afrikaanse kunst.

De Amsterdamse editie trapte af met Blue blood van artistiek directeur Gregory Maqoma dat vorige week in Eindhoven zijn wereldpremière beleefde. Het eerste deel van een drieluik moet het worden, met bloed als metafoor. Later zullen Bloodline en het intrigerend getitelde Bloody Mary volgen.

Blue blood gaat over twee conflicterende geesten in een hoofd: de strijder en de moeder. ''Wek de moedergeest in iedereen,'' is de quote van sjamaan Credo Mutwa in de persmap. Als de voorstelling Broederschap, Vriendschap of De banneling had geheten, had je het echter ook geloofd. Eerst dansen de twee mannelijke dansers (Shawn Mothupi en Luyanda Sidiya) op de relaxte gitaarmuziek van Madala Kunene en Syd Kitchen. Speels en vloeiend volgen ze elkaars bewegingen. Ze zijn in harmonie.

Maar nadat muzikant Kunene ze eens streng heeft toegesproken, ontstaat er een breuk. Mothupi zondert zich af, wordt wild in zijn bewegingen. Sidiya kijkt hulpeloos toe.

Het moge duidelijk zijn: in deze dans van Maqoma kan van alles gelezen worden. Het zwarte schaap dat weer op het rechte pad wordt gebracht, twee vrienden of broers die uit elkaar groeien en elkaar moeten vinden. Het thema bloed is ver te zoeken. Veel zweet is er wel, waarmee Sidiya op een gegeven moment zelfs het gezicht van Mothupi wast. Het maakt niet uit. Blue blood weet te beroeren en naar de ritmische dans en dansers kun je uren kijken.

De opening had zelfs nog een voorproefje in petto - een soort trailer, maar dan live - van Mzobane van Via Volcano, een negenkoppig danserscollectief uit een township nabij Johannesburg. De dansers tonen in groepjes van drie een aanstekelijke mix van traditionele townshipdans, hiphop, breakdance en tap. Of ze deze lawine aan energie ook een heel uur kunnen volhouden wordt afwachten, maar deze tien minuten smaakten naar meer. (BREGTJE SCHUDEL)

Blue blood. Gregory Maqoma. Gezien: 28 /9. Tot vandaag in het MC Theater, Westergasfabriek. Mzobane. Via Volcano, 30/9 en 3/10 in MC Theater, 2/10 in Bijlmer Parktheater. Afrovibes, tot en met 3/10. www.afrovibes.nl

Foto Vuyani Dance Theatre Beeld
Foto Vuyani Dance Theatre

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden