Review

Mager verhaal van Haantjes mist een angel **

Joukje Akveld
Acteurs (VLNR) Daniel Boissevain, Peggy Vrijens en Harpert Michielsen. Beeld ANP
Acteurs (VLNR) Daniel Boissevain, Peggy Vrijens en Harpert Michielsen.Beeld ANP

Bij binnenkomst in de zaal liggen ze op de stoelen: Haantjes, de glossy. Een geestige knipoog naar de voorstelling. In Haantjes, gebaseerd op het gelijknamige boek van oud-marketingman Kluun, draait alles om reclame, een gelikt verhaal. En dat wordt, anno 2012, verpakt in een magazine.

Voorlopig is het echter 1998. De economie floreert, alles is mogelijk. Dat geloven in elk geval blaaskaken Stijn (Daniël Boissevain) en Frenk (Harpert Michielsen), partners bij een Amsterdams reclamebureau. Ze lullen, zuipen, snuiven en bedriegen hun vrouw, maar een goed concept hebben ze al een poos niet bedacht. Een bevriende homo komt met een ludiek idee: homovlaggen voor de Gay Games. Vervang rood door roze en elk land heeft z'n eigen vlag.

Even is er twijfel - wat weten zij als macho's van de gaywereld? - maar de euforie overheerst. Ze gaan ervoor. Ze zullen scoren en rijk worden.

Dennis van de Ven (van cabaretduo Jurk) werd gevraagd voor script en regie, een verrassende keus. Hij maakte van Kluuns verhaal over bluf en branie - natuurlijk zit niemand te wachten op die vlaggen en eindigt het in een fiasco - een snelle voorstelling vol jargon, verkleedpartijen en testosteron, maar blijft aan de oppervlakte.

Vanuit het heden blikken de mannen terug op hun rampjaar, reflecteren ze op hun rol en richten ze zich direct tot het publiek. Een spel van schijn en wezen is het, zoals het hele reclamevak dat in feite is. Dat is bij vlagen grappig, maar vaker zit je te kijken naar vlakke typetjes en te vet aangezet spel. De voorstelling mist een angel, iets wat een mager verhaal als Haantjes wel nodig heeft.

Het beste op haar plaats is Peggy Vrijens. In een reeks goed getimede dubbelrollen maakt ze van haar spel bijna een vorm van cabaret. Maar zoals we inmiddels van Stijn en Frenk hebben geleerd: een vlotte babbel is niet genoeg. Zonder weldoordachte inhoud heb je alleen een glimmende buitenkant. Daar komen gemakkelijk krassen op.

Toneel: Haantjes
De Rode Boksbal/Senf Theaterpartners
Regie: Dennis van de Ven
Gezien: 29/10, DeLaMar. Aldaar t/m 31/10. 24/1 in Schouwburg Amstelveen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden