PlusFilmrecensie

Made in Italy en Honest Thief: Liam Neeson met grijs haar en met kleurspoeling

Het is smullen voor fans van Liam Neeson deze week: de boomlange Ier is in maar liefst twee nieuwe films te zien. Daarin zien we de twee uitersten van de rollen die hij tegenwoordig speelt: in Made in Italy de romantische held (met grijs haar), in Honest Thief de actieheld (met kleurspoeling).

Joost Broeren-Huitenga
Honest thief Beeld -
Honest thiefBeeld -

In de praktijk liggen die rollen behoorlijk dicht bij elkaar. De romanticus komt Made in Italy binnenwandelen met een knuppel in zijn handen, en de actieheld blijkt in Honest Thief juist een onverbeterlijke romanticus.

Met laatstgenoemde zet de onverwachte renaissance als no-nonsense actieheld van de inmiddels 68 jaar oude acteur zich voort. De film tapt uit het vaatje van Taken (2008). Neeson speelt ook hier een ex-militair die een onopvallend leven wil leiden, maar door omstandigheden tot het uiterste wordt getergd en flink van leer trekt.

Zijn personage Tom is een bankrover die nooit werd gepakt, maar nu omwille van de liefde op het rechte pad wil gaan. Sterker nog: hij wil zichzelf aangeven. Als twee corrupte FBI-agenten er met zijn miljoenen vandoor gaan en zijn nieuwe vriendin daarbij ernstig verwonden, moet hij wel in actie komen.

Bekend recept, maar de mix is toch net anders dan je zou verwachten. Honest Thief besteedt zoveel aandacht aan de ontluikende relatie tussen Tom en geliefde Annie (Kate Walsh), dat het bijna een romantisch drama wordt – behalve dat de obstakels tussen de twee geliefden hier schietpartijen en ontploffingen zijn. Het geeft de film binnen dit uitgekauwde genre net dat beetje eigenheid.

Made in Italy Beeld -
Made in ItalyBeeld -

Dat kan helaas niet worden gezegd over Made in Italy, waarin Neeson de oude kunstenaar Robert speelt die met zijn zoon Jack naar Italië reist. Ze gaan er de villa opknappen die sinds de dood van hun echtgenote en moeder van hen samen is. Vader en zoon zijn van elkaar vervreemd geraakt, en de trip is vooral noodgedwongen: Jack heeft na zijn scheiding het geld nodig.

De zoon wordt gespeeld door Neesons echte zoon Micheál Richardson. De twee zijn bekend met het drama van hun personages: hun echtgenote/moeder Natasha Richardson overleed in 2009 na een skiongeluk. Maar die persoonlijke connectie heeft zich helaas niet vertaald naar een film met enige persoonlijkheid.

Made in Italy is het debuut als regisseur en scenarist van acteur James D’Arcy, die het project een jaar of tien geleden initieerde met het idee zelf de rol van Jack te spelen. Dat is inderdaad een personage om je tanden in te zetten. Maar D’Arcy heeft alle rauwe randjes zó vakkundig weggeschaafd, dat je als kijker niets meer hebt om je aan vast te klampen.

Honest Thief

Regie Mark Williams

Met Liam Neeson, Kate Walsh

Te zien in Arena, City, Euroscoop, De Munt

Made in Italy

Regie James D’Arcy

Met Liam Neeson, Micheál Richardson

Te zien in Arena, Cinecenter, City, Tuschinski

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden