Plus

Maarten Asscher laat Athenaeum met gerust hart achter

Met het symposium Het Woord Is Dood, Leve het Woord! neemt Maarten Asscher woensdag afscheid als directeur van Athenaeum Boekhandel. Hij laat de winkel met een redelijk gerust hart achter.

Maarten Moll
Maarten Asscher (60): 'De regering zou graag zien dat ik tot mij 67ste doorwerk, maar ik ga het anders doen' Beeld Tammy van Nerum
Maarten Asscher (60): 'De regering zou graag zien dat ik tot mij 67ste doorwerk, maar ik ga het anders doen'Beeld Tammy van Nerum

In zijn kantoor boven de boekhandel kijkt Maarten Asscher (60) terug op zijn directeurschap.

"Ik heb zo'n veertig jaar tussen de boeken gezeten, waarvan de laatste veertien jaar als directeur van Athenaeum Boekhandel. Het is eigenlijk wel mooi geweest. De regering zou graag zien dat ik tot mij 67ste doorwerk, maar ik ga het anders doen. Caroline Reeders neemt per 1 februari mijn taken over, en ik ga nu tijd vinden voor mijn eigen schrijverij. En er moet ook worden gelezen en gereisd."

"Bovendien, ik ben pas zestig jaar jong, maar voor het bedrijf is het ook goed als er vernieuwing is. Dat heb ik ook altijd gepredikt. Er is veel voor, en weinig tegen mijn vertrek. Ik heb er ook zin in."

Adem en tijd tekort
Niet geheel toevallig is zo rond zijn afscheid - woensdagavond is hij de spil van het symposium Het Woord Is Dood, Leve het Woord! - net zijn essaybundel Toch Zit Het Anders (Atlas Contact) uitgekomen. Waarin hij onder meer zijn visie geeft over literatuur en cultuurbeleid.

"Ik heb het schrijven er altijd naast gedaan. Verhalen, essays, een roman, columns. Ik had een druk doordeweeks bestaan met ook vaak's avonds verplichtingen. Ik heb toch het gevoel dat dat het schrijven in de weg heeft gezeten, dat ik adem en tijd tekortkwam. Ik wil graag nog een roman schrijven. Nu heb ik de ideeën en de energie en nu moet en kan ik er dus ook tijd voor maken. Anders blijft het in marginale experimenten steken, of het wordt een haastklus. Die eerste roman heb ik in vier maanden geschreven. Eigenlijk ben ik daar ontevreden over. Als ik er een jaar langer over had gedaan, was het een beter boek geworden."

Onder zijn leiding groeide Athenaeum Boekhandel. Er kwam drie jaar geleden een filiaal op de Roeterstraat, de campusboekhandel Athenaeum Roeterseiland, en vijf jaar geleden opende de winkel in het Rijksmuseum.

De webwinkel werd geoptimaliseerd, en tien jaar geleden werd de winkel partner van het culturele podium Spui25.

'Uniek bedrijf'
Hij laat een 'uniek bedrijf' achter. "In 2016 bestond de winkel vijftig jaar. Het is nog steeds een traditionele fysieke boekhandel. Een bijzondere plek om naartoe te komen. We organiseren lezingen, signeersessies. Maar we zijn ook voor de helft een IT-bedrijf geworden. Een derde van onze omzet komt van online. Dat is een hele operatie aan de achterkant van het bedrijf waar de klant zo weinig mogelijk van moet merken."

Om de boekwinkel ook goed door de eenentwintigste eeuw te leiden vindt Asscher dat de kwaliteitsstandaarden moeten worden gehandhaafd.

"Het assortiment, de etalage, service en website. Op die site moeten we dagelijks zo goed mogelijk de virtuele boekhandel laten zien. Met elke dag verschillende aanbiedingen, recensies, leesfragmenten en voorpublicaties. En de bestelknop moet goed zichtbaar zijn, zodat de volgende dag het boek bij de klant in de bus valt. Dat is goed gelukt. We zijn nog steeds een Amsterdamse boekhandel, maar we merken dat bestellingen vanuit heel Nederland binnenkomen, en ook expats kopen boeken bij ons. De boekhandel staat er goed voor, we hebben de bekendheid optimaal benut."

Hella Haasse
Mogelijke beren op de weg ziet hij niet meteen. Asscher is blij dat de vaste boekenprijs blijft bestaan.

"Het is altijd maar de vraag of een nieuwe bewindspersoon daar niet aan gaat morrelen. Verder zie ik dat in het onderwijs weinig geïnstitutionaliseerd is aan leescultuur. Je moet na je schooltijd toch tenminste iets van W.F. Hermans, Bordewijk of Hella Haasse hebben gelezen. Ja, dat baart me wel zorgen."

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden