Update

Maandag nationale tv-actie voor Filipijnen

De nationale tv-actie voor de slachtoffers van de tyfoon Haiyan in de Filipijnen is komende maandag. De hele dag zullen publieke en commerciële radio- en tv-zenders aandacht aan de ramp besteden. Dat hebben de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO), de Nederlandse Publieke Omroep (NPO), RTL en SBS dinsdagmiddag bekendgemaakt.

null Beeld anp
Beeld anp

Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum wordt maandag ingericht als actiecentrum waar het publiek van 6 uur in de ochtend tot middernacht geld en cheques kan inleveren. Een apart belteam neemt telefonische giften in ontvangst.

Namens de NOS doet presentator Herman van der Zandt mee aan de tv-actie. Wat verder de opzet van de uitzending zal zijn en wie de overige presentatoren zijn, is nog onbekend. De omroepen en de SHO maken op korte termijn meer bekend over de programmering. De grote tv-actie is al de tweede dit jaar. Onder de naam S.O.S. voor Syrië hielden de omroepen en de SHO in het voorjaar een actie voor de slachtoffers van de burgeroorlog in Syrië.

,,Het is geweldig dat de omroepen de inzameling van giro 555 voor de slachtoffers van de Filipijnen mogelijk willen maken door een nationale actie op radio en tv te organiseren'', zei actieleider Henri van Eeghen van de SHO dinsdag. ,,We merken dat Nederlanders graag hun betrokkenheid met de slachtoffers laten zien en dat maken de omroepen op deze manier mogelijk.''

Afgelopen maandag, 3 dagen nadat de tyfoon zijn verwoestend spoor over de Filipijnen trok, stelde de SHO giro 555 open voor de slachtoffers. Bij grote rampen zamelen tien Nederlandse hulporganisaties, waaronder het Rode Kruis, Unicef, Oxfam Novib en Cordaid, gezamenlijk geld in. SHO roept Nederlanders op geld te doneren en bijvoorbeeld zelf ook een actie te bedenken.

Het officiële dodental van de ramp is bijna 1800, maar de verwachting is dat het aantal slachtoffers snel zal oplopen. Ongeveer 10 miljoen mensen zijn getroffen door de tyfoon. Zo'n 660.000 mensen zijn hun huis kwijt. Volgens de Verenigde Naties zijn in eerste instantie vooral voedsel, water, noodopvang en medicijnen nodig.

null Beeld getty
Beeld getty
null Beeld epa
Beeld epa
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden